Regnbågsbindeln trendar i damallsvenskan

Uppdaterad
Publicerad
Inför helgens premiär av damallsvenskan meddelar Eskilstuna och Umeå att deras respektive lagkaptener kommer bär den uppmärksammade regnbågsbindeln. ”Vi tycker att det är en viktig punkt att ta upp”, säger Umeås Lisa Lantz till SVT Sport.

Den regnbågsfärgade bindeln har skapat rubriker världen över – senast var när handbollslandslagets kapten Tobias Karlsson ville bära bindeln under OS-kvalet, men stoppades av förbundet, som inte var beredda att ta striden.

Damallsvenskan har gått i bräschen för den symboliska gesten för alla människors lika värde. Rosengårds hörnflaggor och matchtröjor har dekorerats – och nu även Umeå och Eskilstunas lagkaptensbindlar.

– Vi vill också hjälpa till och symbolisera allas lika värde och allas rätt att älska vem man vill. Vi tycker det är en viktig punkt och med det här lilla symbolisera det, säger Umeås lagkapten Lisa Lantz och fortsätter.

– På söndag invigds den. Det blir härligt.

Eskilstuna hänger på

Eskilstunas lagkapten Vaila Barsley kommer även hon visa stöd för hbtq-rörelsen, det berättar klubbens ordförande Anna Linnakallio i ett pressmeddelande.

– Vi vill markera att vi är en öppen fotbollsförening där alla är välkomna. Våra spelare är förebilder för många unga tjejer och killar därför känner vi att det är viktigt att göra detta, skriver Linnakallio.

Umeå inviger regnbågsbindeln borta mot Kif Örebro på söndag, Eskilstuna hemma mot Djurgården samma dag.

Regnbågsfärger i idrottens värld

Visa

Johan Jepsons, IFK Kristianstad, kaptensbindel.

Även den svenska landslagsspelaren Tobias Karlsson hade tänkt bära bindeln i EM. Om inte EHF satt stopp för det skulle även kapterna i Norge, Island och Tyskland burit bindeln.

Emma Green och Moa Hjelmers naglar vid friidrotts-VM i Moskva, 2013.

Den nederländska snowboardåkaren Cheryl Maas bar regnbågsfärgade vantar under OS i Sotji, 2014.

FC Rosengårds hörnflaggor och matchtröjor.

Malmö FF spelade med samma hörnflaggor mot IFK Göteborg i augusti 2014.

Kiruna hockeys matchtröjor.

BK Häckens hörnflaggor.

Handbollslandslagets Tobias Karlsson stoppas återigen från att bära bindeln. Den här gången i OS-kvalet – och av det egna förbundet.

Umeå och Eskilstuna meddelar att de kommer bära bindeln i damallsvenskan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer