Hon är redo för nya rollen

Uppdaterad
Publicerad

Efter 18 år och 214 framträdanden i landslaget står Therese Sjögran inför någonting helt nytt. Hon lägger skorna på hyllan för att från och med 1 augusti på heltid kliva in i rollen som sportchef för FC Rosengård. SVT Sport träffade Sveriges mesta landslagsspelare genom tiderna för att prata om de nya utmaningarna och avskedsmatchen nu på söndag.

”Jag vet inte riktigt hur jag ska kunna ersätta känslan av att få vara del av något sådant här, landslag och VM. Det känns konstigt och nästan lite obehagligt att jag inte vet hur jag ska fylla den tomheten”.

Orden är Therese Sjögrans efter 1–4-förlusten mot Tyskland i åttondelsfinalen i VM. Den innebar inte bara ett snopet uttåg för det svenska landslaget; det var även ”Terres” sista landskamp.

Svenska Cupen

– Jag får nästan gåshud när jag hör de orden. Men jag har inget bra svar på hur jag ska kunna fylla tomheten. Det kommer inte bli lätt att byta fotbollsplanen mot ett skrivbord, konstaterar hon när SVT Sport träffar henne på Malmö IP, några veckor efter Tysklandsmatchen.

Blir chef över vännerna

Själv beskriver hon det stundande sportchefsuppdraget som en utmaning och ett naturligt nytt steg i livet.

– Det blir en kombination av att få vara kvar inom fotbollen och samtidigt ställas inför nya moment. Steg 1 blir att skaffa mig en uppfattning om yngre spelare. Inom eliten har jag redan bra koll, säger Therese Sjögran.

Vad tror du att spelarna i laget, tillika dina nära vänner, tänker om att du nu blir deras chef?

– Hittills har jag bara fått positiva signaler. Självklart kommer det bli speciellt att till exempel förhandla om kontrakt med kompisar som jag spelat med hur länge som helst. Men både de och jag är proffsiga nog att skilja på vänskap och det vi gör här i klubben.

”Har lite idéer”

Therese Sjögran hoppas bidra med kunnande och rutin i sin nya roll, men medger själv att hon har mycket att lära.

– Jag måste vara lyhörd. Inte bara ha mina egna funderingar utan också lyssna på människor runtomkring. Rosengård har höga mål med Champions League och det ska bli kul att kunna föra laget ännu längre än tidigare. Mina val av spelare och ledare kommer prägla klubben, jag har lite idéer men de kommer ni få se längre fram.

Vad konkret behöver du göra för att klubben ska utvecklas?

– Största utmaningen blir att välja spelartyper. Vi spelar en offensiv, bra fotboll redan idag och har en trupp för att gå långt i Champions League. Men även när vi möter de bästa lagen behöver vi kunna prestera i 90 minuter. Mot Wolfsburg hemma (3–3, vilket innebar att Rosengård åkte ur Champions League i semifinal på grund av färre gjorda bortamål) faller vi ur matchen i perioder och det har man inte råd med.

Avskedet ett faktum

Nu på söndag är det alltså dags. Sista matchen med gänget. Therese Sjögrans avskedsföreställning.

– Det är skönt att det är på hemmaplan, det blir ett häftigt avslut på karriären. Under matchen kommer jag nog inte tänka så mycket på att det är min sista. Men efteråt kommer det bli känslosamt, säger hon.

Om ni vinner väntar en final...

– Ja, men jag bestämde redan innan VM att sista matchen blir nu på söndag. Markus (Tilly, FC Rosengårds tränare) och jag har haft ett bra snack om det hela. Det kommer bli en väldig omställning att lägga av, men nu får jag i alla fall göra det på mina egna premisser. Jag vill inte fortsätta spela och sen höra att folk tycker att jag borde ha lagt av tidigare. Om vi går till final kommer jag säkert följa med laget, men då blir det som sportchef.

Therese Sjögrans avskedsmatch, semifinalen i Svenska cupen mellan FC Rosengård och Umeå IK, sänds i SVT1 på söndag med start 12.50.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenska Cupen

Mer i ämnet