Sundhage på OS-turné

Uppdaterad
Publicerad

Ett misslyckat VM gav trots allt en plats i OS-kvalet för Sverige. Ett kval som är flera månader bort men redan nu är Pia Sundhage ute på allsvensk turné för att optimera förberedelserna. ”Det handlar om att mötas för spelarens skull. Vad kan vi göra för att de ska känna sig i form?”, berättar hon för SVT Sport.

Den sista matchen i damallsvenkan spelas den 18 oktober vilket ger ett stort spelmässigt uppehåll innan OS-kvalet, som spelas i månadsskiftet februari / mars. En stor del av den påtänkta svenska kvaltruppen huserar på hemmaplan – vilket ger Pia Sundhage en utmaning i att lyckas få sina spelare i matchform till kvalet.

– Efter VM, som inte gick så bra som vi tänkte oss, så kollar man på vad kan landslaget med sina resurser kan göra tillsammans med klubbarna, vad är samarbete? Vi ska kvala till OS i mars, vad kan vi göra för spelaren att känna sig i form?, säger Pia Sundhage till SVT Sport.

”Kanske någon ny spelare också”

Sundhage är på plats för matchen mellan Kif Örebro och Kopparbergs/Göteborg. Två lag vars trupper innehåller svenska VM-spelare som nu åter ska synas inför de kommande landskamperna.

– Jag hoppas  att Lisa Dahlkvist och Carola Söberg visar framföttermna. Jag tittar på de som är nära landslaget och kanske nån ny spelare. Och de möter Elin Rubensson som jag hoppas springer upp och ner på kanten ställer till det för Örebro.

Inget tränarbyte

Efter VM lyftes det från flera håll kritik mot Sundhage, bland annat menade SVT:s expert Frida Östberg att någon annan borde leda laget över OS-kvalet. Men för Pia Sundhage finns inga tankar på att kasta in handduken.

– Det där fattar jag inte riktigt jag har ett kontrakt som går ut 2016.

Hur ser du på din egen motivation, finns den fortfarande?

– Annars skulle jag inte stå här. Har man inte drivet inifrån att spela bra fotboll och dra iväg till Brasilien (där OS arrangeras) skulle jag inte stå här. Efter VM tittade jag på massa matcher, under den tiden byggdes det upp, ”nä nu” och att man knöt näven i fickan. Vi spelade 0-0 mot USA som vann hela VM. Vad gjorde vi som var rätt och hur gör vi mer av det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Damallsvenskan 2015

Mer i ämnet