Publiken på damidrott ökar rejält Foto: SVT Grafik

SVT granskar: Publiken på damidrott ökar rejält

Uppdaterad
Publicerad

Handbollens elitserie satte rekord. Innebandyns superliga satte rekord. Ishockeyns riksserie satte rekord. Fotbollens damallsvenska ökade. När SVT Sport för sjunde året har synat alla publiksiffror i svensk idrott i #publikbarometern så är en trend tydligare än alla andra. Åskådarna på damidrott ökar rejält.   

– Otroligt roligt att höra, vi tjejer blir starkare och starkare och bidrar mer till sporten, säger fotbollslandslagets Olivia Schough till SVT Sport, till vardags i Eskilstunba United, det lag som leder den positiva publikutvecklingen på damsidan.

Damallsvenskans snitt ökade med åtta procent till till 907 åskådare per match. Lag som Eskilstuna och Piteå lyckades sportsligt och lyckades även få idrottspubliken i städerna att sluta upp till arenorna.

Rekord för handbollen

I handbollen är 496 per match det nya rekordetsnittet i grundserien, det tidigare var från 2010/11 då det var 448/match. Ett rekord som kan öka mer nästa år då publiklaget Skara (även Boden har chansen) gått upp i elitserien. I år var nykomlingarna Hellton (från Karlstad) och Kristianstad var allra bäst, båda med snitt över 800 per match.

– Jag tycker det är jätteroligt. Över 800 på läktare som snitt. Det är otroligt roligt. Det blir ju en åttonde spelare på planen. Det är ju klart att som motståndare kan man ju bli väldigt stirrig, svårt att fokusera, så det är klart att vi gynnas av det, säger Helltons Karin Ullén till SVT Sport.

Rekord för innebandyn

Även innebandyns superliga slog nytt rekord. 320 per match var en ökning med 20% från ifjol. Endre från Gotland leder utvecklingen och snittade 684 per match i grundserien i sin nya hall.

– Det är helt fantastisk. Vi har förmånen att spela inför den gotländska publiken, som är otroligt bra på att heja och skapa tryck i hallen. Vår nya arena är ju modern och väldigt bra på att skapa tryck ner på plan. Och rymmer väldigt många åskådare, säger Endres Anna Jakobsson till SVT Sport.

Rekord för hockeyn

Riksserien har fortfarande en mycket liten publik på merpartern av matcherna. Men Luleå lockade flera tusen åskådare på sina finaler och hade bra siffror även i några grundseriematcher. Snittet på 141 personer per match i grundserien är rekord även det.

Den enda av de större damligorna som inte ökade publikt var basketligan som ligger kvar på förra årets nivå med 369/match. Här minskade dock giganten Luleå en del medan övriga lag fick ett litet lyft totalt.

Eskilstunas stjärna: ”Är helt underbart”

Det lag som sticker ut extra när det gäller publik på damsidan är Eskilstuna United som snittade 2641/match.  

– Det betyder fantastiskt mycket. Det är helt underbart att gå ut på Tunavallen när vi har match och höra publiken jubla, det betyder otroligt mycket att ha fansen i ryggen, säger Olivia Schough.                                       

Ännu är dock herridrotten långt före damerna publikmässigt.

– Många har fördomar om tjejidrott i allmänhet och vägrar inse att vi tar plats och är duktiga idrottare. När folk väl kommer ut och ser oss och hur vi kämpar och älskar vår sport, då ändrar många åsikt, säger Eskilstunastjärnan till SVT Sport.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer