Uppsala Bugg & Swing Society ett av lagen i lag-SM i Piteå. Foto: Bildbyrån

Det svänger om SM-veckan

Uppdaterad
Publicerad

Det lär bli drag i Piteå med 15 sporter och 103 SM-guld på spel!

Och största öset lär danssporten stå för. SM i Tiodans och lag-SM i Bugg o rocknroll är en given publikfavorit.

Lördag är en klassisk danskväll och så även på SM-veckan. Det är fem intensiva timmar som väntar i Norrmalmia i centrala Piteå. Och ett brett utbud med både givna favoriter och nya utmanare.

I tiodansen ser vår expert Tobias Wallin, som själv har åtta SM-guld, en given guldfavorit i paret Dawid Kaleta/Frida Steffensen som kan ta tredje raka titeln.

Men de är inte utan utmaning. Wallin ser ett par hot i kampen guldet.

– Den häftigaste duellen blir mellan Kaleta/Steffensen och Joakim Rosendahl/Stine Overgård-Andersen (Täby). Men även paret John Nordberg/Felicia Taube (Tyresö) kan bli en uppstickare, säger dansprofilen som blivit bekant för TV-tittarna som en av de flitigaste deltagarna i ”Lets Dance” där han gjort tio säsonger (final två gånger) och laddar för en ny.

Tiodans innehåller som namnet antyder tio olika danser. Fem standard, Vals, Tango, Wienervals, Slowfox och Quickstep och fem latindanser: Samba, Rumba, Cha-cha-cha, Paso doble och Jive.

Det blir en intensiv dag. Tobias Wallin ser fram mot en SM-tävling med ”bra dans, härliga dueller och entuastisk publik”. Och att få spana in framtiden i juniorklassen.

– I JSM är Axel Jehrlander och Ines-Maria Stefanescu (Ukraina) största favoriten. Jerlander är helt klart den största talangen. Han kommer att slå stort internationellt.

Ny BRR-mästare kommer koras

För Bugg o rocknroll (BRR) är det lag-SM som gäller och redan på förhand en ny mästare efter fjolårets vinnarklubb Rocksulan från Karlstad inte kommer till start.

Danskännaren Jimmy Karlsson ser istället en given duell framför sig:

– Det är Uppsala och Borås som kommer göra upp om vinsten, säger han bestämt inför tävlingarna som har fem grenar/danser: Lindy Hop, Boogie Woogie, Rock´n´roll, Bugg och Dubbelbugg.

Det är en upplaga med ett stort startfält, tolv lag (med 4-11 dansare i varje) varav Umeå Dansimperium imponerar med tre lag till start!

– Kul bara att få ha ett SM tillsammans med en massa andra idrotter, säger Karlsson som också gläds åt möjligheten att visa upp sporten för en massa TV-tittare.

Sändningstider

Lördag 30 januari

Tiodans och lag-SM

16.00-19.00 svt.se/sport

17.50-19.00 SVT2 (finaler)

Kommentator: Peter Jonsson

Expert: Tobias Wallin

SM-veckans 15 sporter

Alpinrodel, curling, cykeltrial, danssport, draghundsport, jujutsu, längdskidor, rallycross (sprint), rallysprint, skicross, skidorientering, stadioncross, styrkelyft, taekwondo, X-trial

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.