Flying Steps upphäver tyngdlagen

Uppdaterad
Publicerad

De turnerar världen över inför utsålda arenor. Flying Steps – som tagit breakdance till en helt ny nivå. SVT Sport fick ett exklusivt möte med den tyska gruppen under genrep och föreställning i Konserthuset i Stockholm.

– Vi är elitidrottare. Samtidigt som vi är dansare. Det är det vi utför på scenen, säger Pierre Bleriot en av dansarna i Flying Steps.

Att se gruppen utföra sina ”moves”, rörelser, är fullständigt hisnande. Pierrre Bleriots specialité är att snurra i handstående. Ofta på bara EN hand.

–Det är ofta folk kommer fram och frågar hur jag bär mig åt...de begriper ingenting. Men det är svårt att förklara. Det är en enorm ansträngning för hela kroppen och man får använda varje muskel. Och hålla en rak vinkel. Fast allt handlar naturligtvis om hård träning. Sex-sju timmar varje dag, berättar han.

Han är en av få i världen som klarar 20 varv. Och gruppens stora stjärna, Benny Kimoto, är en mästare att snurra på huvudet. Han har världsrekordet i antal varv, 60 snurrar! Ett rekord han klarade för 17 år sen och som står sig än.

– Vi utför i dag rörelser som har inspirerat också elitgymnaster att använda i sina program på OS, säger Benny Kimoto.

Utvecklar sporten

Han och Flying Steps vann fyra VM-guld i början på 2000-talet. Efter det har de hela tiden försökt utveckla dansen/sporten till nya nivåer. Basen är i Tyskland där de också startat en akademi. Nya dansare utbildas fortlöpande.

Och bilden av att breakdance bara går att utföra till hiphop-musik är utsuddad av Flying Steps.

Deras turné i dag består av dans till klassisk musik. Johan Sebastian Bachs 300 år gamla stycken.

– Det är otroligt roligt att dansa till klassisk musik. Vi har verkligen försökt att lyssna till Bach och ge den rättvisa med vår dans. Många i äldre blir förvånade och verkligen uppskattar det vi  gör, säger Benny Kimoto.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer