Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Unikt danskollektiv i Malmö: ”Här kan man vara sig själv” Foto: SVT

Unikt danskollektiv i Malmö: ”Här kan man vara sig själv”

Uppdaterad
Publicerad

För tio år sedan startades ett unikt danskollektiv i Malmö-stadsdelen Nydala. Då gick det några få unga vuxna där, i dag är de över 250.

– Vi startade för att behovet fanns, säger ledaren Julie Chikane till SVT Sport.

Barn och unga från alla delar av Malmö samlas i källarlokalen, där danskollektivet håller till, under veckans alla dagar. Här går rörelseglädje och självkänsla går före prestation.

– Många elever känner sig väldigt bekväma med att vara här. De kan vara sig själva, de känner sig fria, säger Sali Hajrulovski, en av ledarna, till SVT Sport.

En av ungdomarna, som vi har pratat med, ser danskollektivet i Nydala som sitt andra hem.

– De (ledarna) blir nästan som ens föräldrar, för man kan prata så mycket känslor med dem. Man skrattar med dem, pratar om allt möjligt. Det blir som en familj, säger Colin Benson.

– Jag kan komma hit och vara på jättedåligt humör och vara jättetrött. Se när de sätter på musiken blir man som en helt annan person.

*SVT Sport besökte danskollektivet innan coronapandemin bröt ut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer