Fanny Andersson är för första gången uttagen i A-landslaget. Foto: Bildbyrån

Debutant i Sundhages trupp

Uppdaterad
Publicerad

Pia Sundhage har tagit ut en 27 spelare stark trupp som ska genrepa inför EM mot USA och Skottland. Örebro-mittfältaren Fanny Andersson debuterar i blågult.

– Hon har chans att komma med i EM-truppen, men då måste hon tänka utanför boxen och vara sitt bästa i alla träningar, säger Pia Sundhage till TT.

22-åringen Fanny Andersson är en av få ljusglimtar i Kif Örebro den här säsongen som efter sex omgångar ligger sist i tabellen.

Damlandslaget i fotboll

– Hon är fostrad i Sirius, men gjorde sedan en annorlunda resa och istället för att gå till damallsvenskan stack hon till Norge. Nu är hon tillbaka i Sverige och gjort det väldigt bra i Örebro, säger den assisterande förbundskaptenen Lilie Persson.

Lindahl med trots skada

Hedvig Lindahl är uttagen i truppen trots att hon bröt lillfingret på en träning i april och inte kommer kunna spela någon av landskamperna.

– Vi tycker att hon är så viktigt för laget att hon ska vara med. Hon ska vara klar till mästerskapet och är vårt förstaval som målvakt, säger Sundhage till TT.

– Med den erfarenhet som hon har av mästerskap och stora matcher ska det ändå gå bra. Det gäller bara att komma i fas. Och hon kan ju träna med fötterna så länge, fortsätter förbundskaptenen.

Sverige möter USA den 8 juni i Göteborg och Skottland den 13 juni i Växjö.

Den 20 juni tas den slutgiltiga truppen ut till VM som börjar den 16 juli.

Här är truppen

Målvakter: Hedvig Lindahl, Chelsea, Hilda Carlén, Piteå, Emelie Lundberg, Eskilstuna.

Försvarare: Emma Berglund, Rosengård, Jessica Samuelsson, Linköping, Magdalena Eriksson, Linköping, Nilla Fischer, Wolfsburg, Linda Sembrant, Montpellier, Jonna Andersson, Linköping, Hanna Glas, Eskilstuna, Nathalie Björn, do.

Mittfältare: Lisa Dahlkvist, Örebro, Kosovare Asllani, Manchester City, Caroline Seger, Lyon, Elin Rubensson, Göteborg, Hanna Folkesson, Rosengård, Josefine Johansson, Piteå, Olivia Schough, Eskilstuna, Lina Hurtig, Linköping, Petra Andersson, Eskilstuna, Tove Almqvist, Linköping, Fanny Andersson, Kif Örebro.

Anfallare: Stina Blackstenius, Montpellier, Pauline Hammarlund, Göteborg, Fridolina Rolfö, Bayern München, Lotta Schelin, Rosengård, Mimmi Larsson, Eskilstuna.

Källa: Svenska fotbollförbundet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet