Många unga domare kränks Foto: Bildbyrån

Många unga domare kränks

Uppdaterad
Publicerad

Efter SVT Sports granskning #domarkrisen kommer nu nya uppgifter om missförhållanden för svenska domare. Mer än hälften av Sveriges unga fotbollsdomare utsätts för kränkande behandlingar vid matcher, visar en enkät som Sveriges Radio har gjort.

Senaste månaden har flera uppgifter om dåliga förhållanden för svenska domare kommit fram i SVT Sports granskning #domarkrisen. I 21 av 24 distrikt råder det domarbrist, och flera domare vittnar om hot.

– Ibland hann jag inte ens hem från matchen innan de ringde min fru och sa att de skulle ta mig, de skulle slå ihjäl mig helt enkelt, berättar före detta allsvenska domaren Peter Fröjdfeldt för SVT Sport.

”Man ville mest bara gå av plan”

I dag visar en enkät av Sveriges Radio att mer än hälften av Sveriges unga fotbollsdomare utsätts för kränkande behandlingar vid matcher Enkäten är gjord med 370 domare mellan 13 och 20 år.

Verbala påhopp från föräldrar, tränare och spelare gör att många av dem har funderat på att sluta döma matcher.

– Om man dömde fel på något inkast och inte såg eller dömde frispark som inte de tyckte. Då blev föräldrarna sura och stod och skrek: ”helvete såg du inte det där, det var ju solklart!”. Då ville man mest bara gå av plan. De sänker självförtroendet, säger 15-årige Leon Kvarnström i Hede, som slutat som fotbollsdomare, till Sveriges Radio.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.