20-årig domare skallades: ”Man känner sig väldigt liten”

Uppdaterad
Publicerad

SVT Sport har tidigare berättat om domarkrisen där unga domare som blir överösta med hot, glåpord och kränkningar. 20-årige Jamil är ett av offren. Han blev skallad av en spelare under pågående match. ”Jag kände mig väldigt liten”, säger han till SVT Sport.

Stämningen var aggressiv i andra halvlek. Då 19-årige Jamil var ensam domare i division 7-matchen i Stockholmsområdet och kände på sig att nånting skulle hända. En spelare började tjafsa om ett domslut och ryckte plötsligt tag i honom och försökte dra ner honom. Jamil drog direkt upp det röda kortet.  

– Först gick han mot utgången utan protester. Men sen ändrade han plötsligt riktningen, ställde sig framför mig och skallade mig. Det blev kalabalik och alla samlades runt mig. Jag stod där i mitten, chockad, och undrade vad som hade hänt, säger han.

– Jag kände mig väldigt liten. Man står där ensam, man har publiken, spelare, ledare på sig. Speciiellt när man är yngst på plan. Vem ska man vända sig till om de vuxna beter sig så här?

Samma helg som Jamil blev skallad blev 17-årige ungdomsdomaren Oscar dödshotad när han ensam dömde sin allra första P18-match några mil därifrån. Han gav en spelare rött kort efter ännu ett glåpord, blev omringad av lagkamraterna som ryckte i honom och situationen urartade.

– Jag kände mig riktigt hotad i den situationen. Jag var på väg mot mina saker när en spelare kom fram och sa att han skulle döda mig. Jag blev självklart rädd och tänkte bara att jag ville bort därifrån. Speciellt när mordhoten kom fram, säger Oscar.

Klubben som Jamil dömde nekar till SVT att någon skallning ägt rum. Spelaren stängdes av från spel i fyra månader av stockholms fotbollförbund, en annan i fyra veckor för sitt uppträdande och en ledare dömdes till böter. I Oscars fall säger klubben att om det yttrades mordhot så menade man inte vad man sa. Den blev straffad med 10 000 kronor i böter av förbundet.

Som SVT Sport tidigare har berättat i vår domargranskning är hat och hån vardagsmat för unga domare. Bland annat det har lett till att det är domarbrist i 21 av 24 distrikt i landet. Direkt efter incidenterna i Stockholm skickade domarbasen Arne Fredholm ut en enkät till distrikten i landet. Svaren bekräftade hans bild om läget för unga domare.

– Det är bedrövligt. Fruktansvärt. Man finner inte ord och man blir bara ledsen och bedrövad över att människor har så dålig respekt för matchfunktionärer, sägerhan.

Nu har Stockholm fotbollförbund rekryterat fler matchkontrollanter för att matcher ska kunna fungera.

– Det är för att försöka komma till rätta med problemen som har ökat. För att få spelare, ledare, föräldrar att acceptera domsluten. Jag menar det är ungdomsfotboll och långt, långt ifrån eliten som vi sett i EM nyligen, säger Domarkommitténs i Stockholms ordförande Arne Fredholm

Trots det inträffade tänker både Jamil och Oscar fortsätta döma.

– Ger jag upp så har den här spelaren lyckats med sitt mål att skrämma iväg mig från dömandet. Jag tänker fortsätta döma. Sån här idioti ska inte få skrämma bort mig från det jag älskar, säger Jamil.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer