Bilden är en genrebild. Det finns än så länge inga uppgifter att friidrott är inblandat. Foto: TT Nyhetsbyrån

23 dopningsfall från London-OS

Publicerad

23 nya dopningsfall. Internationella olympiska kommittén tar krafttag inför OS i Rio. Nu har flera nya dopningsfall upptäckts från London-OS. ”De här nya analyserna visar, åter igen, hur beslutsamma vi är i striden mot dopning”, säger IOK-ordföranden Thomas Bach.

265 prover från London-OS har nu testats på nytt med förfinad teknik. Totalt har prover från 23 idrottare, från fem olika discipliner och sex olika länder, visat spår av förbjudna preparat, skriver IOK på sin hemsida.

Tidigare har IOK analyserat 454 prover från Peking-OS 2008, och funnit 31 positiva dopningsprov, varav 14 var ryska.

Bland de mest namnkunniga ryska idrottarna finns höjdhopparen Anna Tjitjerova, som vann OS-brons 2008 och OS-guld 2012.

De idrottare vars prover nu har testats på nytt är de som är aktuella för att tävla även under OS i Rio. Alla som har testat positivt i IOK:s nya analyser kommer att stoppas från medverkan i Brasilien.

”Vi vill hålla dopade borta från OS i Rio de Janeiro, det är därför som vi agerar just nu. Vi har redan utsett en disciplinkommitté som har alla befogenheter att ta beslut”, säger IOK-ordföranden Thomas Bach.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer