Björn Eriksson och Amanda Lind. Foto: BILDBYRÅN

Här är Erikssons krav på regeringen – i jakten på fuskarna

Uppdaterad
Publicerad

Två svenska dopningsfall på kort tid.

Det fick Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson att kräva mer resurser från regeringen för att bekämpa dopning.

– Jag kommer att be om fem miljoner kronor till när vi träffas i nästa vecka , säger han till SVT Sport.

Först kom nyheten om att brottaren Jenny Fransson testats positivt för dopning. Sedan, bara några dagar senare, kom nyheten om fall nummer två: Svenske EM-guldmedaljören i terränglöning, Robel Fsiha, hade även han åkt fast i ett dopningstest.

Det fick Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson att reagera.

– Jag kommer att begära mer resurser från regeringen, sa han till SVT Sport i förra veckan.

Nu berättar Eriksson att han kommer att be om fem miljoner kronor när RF ska träffa regeringen och ansvarig minister Amanda Lind i nästa vecka.

– Om styrelsen ställer sig bakom sin ordförande kommer jag att be om fem miljoner kronor till när vi träffas i nästa vecka. Kvalitén på testerna idag är himmelens bra, men det behövs fler, säger Björn Eriksson till SVT Sport.

”Dopningarbete i världsklass”

Han berättar också om sitt tidigare arbete kring dopningsfrågor som ordförande i Svenska Friidrottsförbundet.

– Jag lyckades övertyga sponsorerna att om vi betalade ett test så skulle de betala nästa. De är ju så klart också intresserade av rena idrottare och ett sådant arbete skulle vara bra för de olika idrotterna att ta efter.

När minister Amanda Lind får chansen att bemöta Björn Erikssons krav är hon försiktigt positiv till mer resurser i jakten på fuskarna.

– Sverige ska ha ett antidopningarbete i absoluta världsklass. Jag har suttit i många samtal med Riksidrottsförbundet och träffade Svensk Antidoping i december, då lyftes inte frågan om att det skulle krävas fler resurser för att kunna genomföra tillräckligt många tester, säger hon ovh fortsätter:

– Däremot ska jag träffa Dopingkommissionen i nästa vecka, och lägger de fram ett sådant förslag kommer jag att titta på det. Det ska inte råda några som helst tvivel på att svensk antidopning ligger i absoluta framkant.

Finns det sådana pengar att skjuta till?

– Det får vi diskutera. Det ska inte råda några som helst tvivel om att svensk antidopning och dopningkommissionen agerar oberoende övriga idrottsrörelsen. Vi ska självklart ha tillräckliga resurser för att genomföra ett bra antidopningarbete.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.