Antidopningsbyråer: ”Stoppa Ryssland från vinter-OS”

Wada håller presskonferens i samband med vinter-OS i Sotji 2014.
Foto: TT. Wada håller presskonferens i samband med vinter-OS i Sotji 2014.

17 nationers antidopningsbyråer kräver att Ryssland stoppas från att delta vid vinter-OS i Pyeongchang om fem månader.
– Det vore förödande för antidopingsarbetet om vi tillåter Ryssland att delta i OS 2018 när landet inte samarbetat i utredningen om härvan i Sotji, förklarar Matt X Richardson, chef för Svensk Antidoping på RF i ett pressmeddelande.    

De 17 nationerna, som går under beteckningen Nado (National Anti-Doping Organizations), är samlade för en konferens i Denver och har gemensamt författat uttalandet som är riktat till IOK.    

De menar att Ryssland inte lämnat ut det underlag som Wada begärt. Bland annat har urinprov förstörts.

”Ryssland får inte undkomma straff”   

– Vi måste med alla medel se till att Ryssland och de inblandade ryska idrottarna inte undkommer straff, menar Richardson.    

Utspelet kommer samtidigt som 95 av de 96 ryska dopningsfall som hittills utretts efter Wadas rapporter från 2015 och 2016 läggs ned – i brist på bevis.

Länder som ställer sig bakom kravet:

Österrike, Australien, Kanada, Danmark, Finland, Frankrike, Tyskland, Irland, Japan, Nederländerna, Nya Zeeland, Norge, Singapore, Sverige, Storbritannien och USA.

Så arbetar vi på SVT Sport

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer.