Rysslands medverkan i nästa års OS ska avgöras i veckans Cas-förhandlingar. Foto: Maxim Shipenkov/EPA/TT

Cas tar upp Rysslands dopnings-överklagan

Uppdaterad
Publicerad

För elva månader sedan stängdes Ryssland av från internationell idrott.

De överklagade avstängning till idrottens skiljedomstol, Cas.

I dag tar de upp ärendet.

– Det är inte rättvist för idrottarna som aldrig har varit involverade i någon dopningsutredning, säger den ryska talespersonen Marija Markova.

Den internationella antidopningsorganisationen Wada beslutade den 9 december i fjol att stänga av den ryska antidopningsorganisationen Rusada och rysk idrott i fyra år. Avstängningen gäller OS, Paralympics och VM i de idrotter som har avtal med Wada (inklusive alla OS-idrotter). De bedömdes bland annat ha manipulerat data från deras laboratorium.

Därmed tvingas ryska idrottare, om de kan bevisa att de är oskyldiga till dopningsförseelser, numera tävla under neutral flagg.

”Vänt på alla stenar”

Rusada överklagade avstängningen till Cas, som i dag – på hemlig plats i schweiziska Lausanne – inleder sin behandling av ärendet,

”Vi har vänt på alla stenar i våra förberedelser inför dessa förhör”, säger Wada i ett uttalande, enligt brittiska BBC.

”Inte bra för idrotten”

Rusada hoppas förstås på en friande dom från Cas.

– En total avstängning är inte bra för idrotten överlag, och det är inte rättvist för de idrottare som aldrig har varit involverade i någon dopningsutredning, säger deras talesperson Marija Markvova.

Ett beslut från Wada väntas senare, oklart exakt när.

ARKIV: Därför stängs Ryssland av (9 december):

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.