Vitalij Mutko. Foto: Bildbyrån

Cas upphäver IOK:s avstängning på tidigare ryska idrottsministern

Publicerad

2017 stängde Internationella olympiska kommittén av den förre ryska idrottsministern Vitalij Mutko från de Olympiska spelen på livstid. Det var en del av Rysslands utestängning från vinter-OS i Pyeongchang 2018. Nu har idrottens skiljedomstol, Cas, upphävt den avstängningen på Mutko.

Mutko stängdes av då Ryssland anklagades för ”systematisk manipulation av anti-dopningssystemet.” Ryssland har slagit alla anklagelser om statssponsrad doping ifrån sig, men har medgett vissa brister i anti-dopningarbetet.

Då den ryska dopningsskandalen var som störst var Mutko idrottsminister, men nu hävs alltså hans avstängning från OS-sammanhang. Enligt nyhetsbyrån RIA är han nöjd med beslutet.

Cas pekar på en avsaknad av rättslig grund för avstängningen, men IOK kan fortfarande ta beslut om sanktioner kopplade till ett specifikt olympiskt spel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer