IOK tog till storsläggan och portade Ryssland som nation vid vinter-OS i Pyeongchang 2018. Foto: TT.

Detta har IOK bestämt kring Ryssland

Publicerad

IOK meddelade igår att Ryssland som nation är portat från vinter-OS i Pyeongchang i februari. De ryska aktiva som inte har någon dokumenterad dopning kan få delta under neutral flagg: Olympiska aktiva från Ryssland, OAR. Det är mycket viktigt för Ryssland att dess namn nämns.

Vid exempelvis friidrotts-VM i London i augusti, där Ryssland var portat, deltog enskilda aktiva under beteckningen ”Godkända neutrala aktiva”.

Det här har IOK bestämt inför vinterspelen 9-25 februari:

* Ryssland får inte delta som nation under egen flagga i OS.

* Ryska aktiva får ansöka om deltagande via en IOK-utsedd panel bestående av fyra personer ledd av den förre franska idrottsministern Valerie Fourneyron. Man får då exempelvis inte ha funnits med McLaren-rapporten eller i den jättelika databas med tusentals tester som Wada lyckats komma över.

* Den olympiska hymnen spelas och OS-flaggan med de fem ringarna hissas om en rysk aktiv vinner ett OS-guld

* IOK har stängt av flera nyckelpersoner från alla framtida OS beroende på deras roll i den statsstödda dopningen. Vitalij Mutko, vice premiärminister och idrottsminister under ”dopningsåren”, Alexander Zjukov, ryska olympiska kommittéens ordförande, Dimitrij Tjernysjenko, ordförande för OS i Sotji 2014, tappar sin plats i den IOK-kommitté som arbetar med vinter-OS i Peking 2022.

* Rysslands OS-kommtté får böta 126 miljoner kronor till IOK för dess arbete med undersökningen av antidopningsarbetet som ledde fram till tisdagens beslut.

Vad kan Ryssland göra?

* Presidenten Vladimir Putin förklarade under onsdagen att han gav grönt ljus för aktiva och lag att delta i OS. Det hade spekulerats i att Ryssland skulle bojkotta spelen, precis som man gjorde vid sommar-OS i Los Angeles 1984.

* Ryssland kan genom sin OS-kommitté och enskilda aktiva överklaga till skiljedomstolen Cas men i fråga om OS-deltagande har den IOK-ledda panelen (se ovan) sista ordet.

* Hittills har Cas tagit emot 22 ryska överklaganden.

* Ryssland kan erkänna sin skuld, vilket IOK och antidopningsorganisationen Wada kräver, och då få delta i avslutningsceremonin i Pyeongchang 25 februari och då sätta startskottet för en ny era inom OS-familjen. Inget tyder dock på att Ryssland skulle göra en helomvändning i skuldfrågan.

Hur många aktiva från Ryssland kan delta?

* Vid OS i Sotji var truppen 232 personer stor. Hittills har 25 av dessa stängts av och landet har förlorat elva av 33 medaljer från spelen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer