Huset i Lillehammer som hyrdes ut till läkaren ​Mark Schmidt. Foto: Airbnb/Sportschau

”Dopningsläkaren” Mark Schmidt dömd till fyra års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Den tyske läkaren Mark Schmidt – huvudperson i dopningshärvan ”Operation Aderlass” – har dömts till fängelse i fyra år och tio månader av en domstol i München.

Schmidt åtalades för att ha hjälpt 23 skidåkare och cyklister från åtta nationer att bloddopa sig mellan 2012 och 2019.

Mark Schmidt stängs också av från läkaryrket i ytterligare tre år.

Schmidt åtalades för närmare 150 brott, och erkände också flertalet. Bland annat att han systematiskt hjälpt idrottare att dopa sig sedan 2012.

Han nekar dock till att ha utsatt de aktuella idrottarna för hälsofara.

– Jag tog fel väg, allt är mitt fel. Jag är väldigt ledsen för att jag drog in de andra fyra i det, sade Schmidt tidigare under rättegången enligt AFP

Bland de misstänkta finns skidåkare som tävlat i vinter-OS 2014 och 2018 och cyklister som deltog i sommar-OS 2016 såväl som i Tour de France, Giro d'Italia och Spanien runt de senaste åren.

Operation Aderlass (aderlass betyder åderlåtning, att man tappar blod) avslöjades under skid-VM i Seefeldt 2019 då österrikisk polis gjorde en razzia mot dopningsnätverket.

Två timmar före starten av herrarnas 15-kilometerslopp grep polisen nio personer, fem av dem aktiva skidåkare, misstänkta för bloddopning. Tre åkare försattes på fri fot efter att ha erkänt, bland andra Max Hauke som ertappats med en spruta i armen.

De skidåkare och cyklister som varit inblandade i dopningshärvan har sedan tidigare stängts av utan respektive förbund.

KLIPP: Här dopar sig Max Hauke

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.