Läkaren ​Mark Schmidt överklagar sin fängelsedom. Foto: Airbnb/Sportschau

”Dopningsläkaren” överklagar fängelsedomen

Uppdaterad
Publicerad

Mark Schmidt – huvudperson i dopningshärvan ”Operation Aderlass” – dömdes till fängelse i fyra år och tio månader.

Nu väljer den tyske läkaren att överklaga domen.

Därmed kommer målet till en högre instans i det tyska rättsväsendet, och enligt tyska nyhetsbyrån DPA ska det nu tas upp i domstol i Karlsruhe.

Mark Schmidt, som tidigare erkänt att han sysslat med systematisk dopning, åtalades för att ha hjälpt 23 skidåkare och cyklister från åtta nationer att bloddopa sig mellan 2012 och 2019.

Två av Schmidts medhjälpare dömdes till villkorlig dom på två år och fyra månader respektive ett år och fyra månader. För de övriga två blev det böter.

– Jag tog fel väg, allt är mitt fel. Jag är väldigt ledsen för att jag drog in de andra fyra i det, sade Schmidt enligt AFP under den tidigare rättegången i München.

”Operation Aderlass” (aderlass betyder åderlåtning, att man tappar blod) avslöjades under skid-VM i Seefeld 2019 då österrikisk polis gjorde en razzia mot dopningsnätverket.

Detta har hänt: ”Dopningsläkaren” hjälpte 20-tal att dopa sig (15 januari 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.