Nästan hälften av dopningstesterna kunde utebli under OS Foto: Bildbyrån

Nästan 500 dopningsprov uteblev under OS

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals dopningstester uteblev under OS i Rio. Flera gånger fick Wadas personal inte tag på idrottarna som skulle testas. Det avslöjas i Wadas nya rapport.

Upptrappningen inför OS i Rio i augusti handlade mest om Rysslands vara eller icke vara i spelen. Det slutade med att nationen, undantaget friidrottarna, fick delta. Däremot stängdes de av helt under Paralympics.

I går, två månader efter OS, släppte en oberoende granskningskommission inom Wada en 55 sidor lång rapport om arbetet under OS. Och arbetet får kritik.

OS i Rio de Janeiro 2016

Hälften av testerna föll bort

Enligt rapporten ”saknade [antidopningsarbetet] samordning” och det fanns stora brister i budgeten inför spelen. Flera dagar föll upp emot hälften av dopningstesterna som görs utanför tävlingsområdet bort.

”Testarna fick ofta liten eller ingen information alls kring var idrottarna befann sig”, står det i rapporten enligt the Guardian.

Flera gånger visste de inte heller namnet på idrottaren som skulle testas. Och när de inte lyckades hitta den som skulle testas på rummen, så avbröts sökningen.

Planen för OS var att göra 5380 tester, men endast 4882 gjordes. Det saknas alltså cirka 500 tester. Knappt en tredjedel av alla OS-idrottare fick genomgå dopningstester.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Rio de Janeiro 2016

Mer i ämnet