Förbundskaptenen: ”Oerhört tråkigt”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska längdskidlandslagets förbundskapten Rikard Grip är nedstämd efter Wada-rapporten som chockat en hel värld. ”Med tanke på att det är väldigt systematiskt och uppfattas som oerhört organiserat i samband med OS i Sotji, så det är oerhört tråkigt att höra”, säger han till SVT Sport.

Nyheten om över 1000 ryska idrottare med inblandning i systematisk dopning slog ner som en bomb under fredagen.

– Framförallt är det oerhört tråkigt. Med tanke på att det är väldigt systematiskt och uppfattas som oerhört organiserat i samband med OS i Sotji, så det är oerhört tråkigt att höra, säger längdskidlandslagets förbundskapten Rikard Grip till SVT Sport.

”En rejäl törn för dem”

Svenske idrottsministern Gabriel Wikström säger att Ryssland som idrottsnation har förlorat mycket i anseende och förtroende – även Rikard Grip tror att det inte bara är synen på ryska idrottare påveras.

– Det klart att det är en rejäl törn för dem, och förtroendet mot dem, men framförallt kanske inte mot idrottarna utan hela det ryska systemet runt idrotten. Jag tror inte det är utövarna bara, utan det här är väldigt systematiskt och organiserat på en helt annan nivå. Det är hela det ryska idrottssamhället, säger Grip.

Vill få bort spekulationerna

Det har talats om att flera ryska guldmedaljörer från OS i Sotji är inblandade, men ännu är inga namn avslöjade.

– Det som är absolut viktigast som jag ser det är att vi verkligen får veta vilka individerna är så vi någonstans kan få bort spekulationerna och kan göra ett bokslut på något sätt och få gå vidare. Och att vi tillsammans måste hjälpas åt och jobba för att vinna tillbaka trovärdigheten för vår idrott, säger förbundskaptenen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.