Här skapades meldonium – för ”utbrända” djur

Uppdaterad
Publicerad

Han vill inte kalla meldonium för dopning, men medger samtidigt att det gör att man kan träna hårdare. I mars besökte SVT Sport laboratoriet där Ivars Kalvins utvecklade preparatet som nu fäller många idrottare.

Det är framförallt toppidrottare från Ryssland som åkt fast för att ha använt substansen som dopingklassades av Wada från den 1 januari i år, och som även svenska Abeba Aregawi testade positivt för.

Kalvins anser att beslutet att dopningslista preparatet är fel och svartmålar hans upptäckt.

Det var på det lettiska forskningsinstitutet i Riga som Ivars Kalvins utvecklade preparatet för 32 år sedan.

Men av den gamla patentansökan för substansen framgår att meldonium från början utvecklades för att användas inom djuruppfödningen i Lettland.

– I Ryssland och andra öststater används substansen för att öka genomblödningen av hjärtmuskeln i samband med hjärtinfarkter. Förutom inom idrotten har också ryska soldater använt preparatet, säger Ivars Kalvins till SVT Sport.

Om än den lettiska forskaren inte vill kalla preparatet ett dopningsmedel erkänner han att man kan träna hårdare om han använder substansen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer