Max Hauke, en av dem som Mark Schmidt hjälpt att dopa sig. Foto: TT Nyhetsbyrån

”Straffet en viktig signal till alla ledare”

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

När den tyske läkaren Mark Schmidt nu dömts till nästan fem år i fängelse för att ha dopat en lång rad idrottare – främst skidåkare och cyklister – är det ett viktigt steg i kampen mot dopning.

Jacob Hård

Kommentator

Att hitta och bestraffa människorna som ligger bakom dopingen kan göra mer för kampen mot fusket än att upptäcka varje dopad idrottare.

Det är snart två år sen skandalen briserade i Österrike: mitt under brinnande VM slog polisen till mot ett par hemmaåkare just i färd med att bloddopa sig. Snabbt stod det klart att historien omfattade betydligt fler än en handfull medelmåttiga VM-åkare.

Operation Aderlass

I centrum för polisens Operation Aderlass (åderlåtning) stod den tyske läkaren Mark Schmidt.  Hans dopningsverksamhet förgrenade sig till många idrottare i olika länder.

Flera av dem har stängts av efter avslöjandena och några aktiva och ledare har också dömts i till kortare villkorliga fängelsestraff.

I dag fick alltså centralpersonen i härvan ett rejält kännbart straff.

Jag har redan tidigare argumenterat för att tränare, läkare och andra ledare inom idrotten som på olika sätt stödjer dopning är de största hoten mot en ren idrott och de som bör bestraffas hårdast!

Dopingkulturer

Vi talar ofta om dopningskulturer. Grupperingar (ibland länder) där synen på dopning är en helt annan än idrottens officiella. Där det anses vara en nödvändighet att dopa sig. Ofta med argumentet att alla andra gör det; att det inte går att vinna utan manipulation och att segrar ska vinnas till varje pris. 

Skrupelfria ledare som i bästa fall blundar för – i sämsta fall uppmuntrar, organiserar eller praktiskt hjälper till med dopning – är den viktigaste beståndsdelen för att upprätthålla dopingkulturer. Ledare leder, slår an tonen och sätter agendan i en grupp. Hos fel ledare frodas dopningskulturer.

Läkare bryter yrkesetik

Få idrottare klarar att dopa sig på egen hand. Läkare som använder sina kunskaper till att dopa idrottare bryter inte bara mot idrottens regler utan också mot sin yrkesetik.

Att få bort ledarna och läkarna bakom dopningen är en nyckel i kampen mot fusket.

Därför är det hårda straffet för Mark Schmidt bra för idrotten och en viktig signal till alla ledare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.