Idrottsministern: ”Det är en svart dag”

Uppdaterad
Publicerad

Den ryska dopningshärvan blir bara mer och mer omfattande. Och dagens rapport får Sveriges idrottsminister att frukta för framtiden. ”Det här riskerar att skada idrotten för en lång tid framöver”, säger Gabriel Wikström (S) till SVT Sport.

Under fredagen publicerades den andra delen i Dr Richard McLarens rapport – som visar en än mer omfattande bild av ett systematisk dopningssystem. 1000 ryska idrottare i 30 olika sporter är inblandade.

– Det är ju fruktansvärda rapporter. Jag blev upprörd redan första gången uppgifterna sipprade ut. Och det här visar ju på att båda skalan och omfattningen av dopningen är ju värre än vad vi någonsin har sett tidigare. Det här kräver ju krafttag av den internationella idrotten, säger Gabriel Wikström.

Vad vill du se för krafttag?

– Jag tror att man behöver göra flera saker samtidigt. Men med tanke på omfattningen av den här dopningsverksamheten behövs förmodligen helt nya åtgärder för att återupprätt förtroenden. För det här riskerar att skada idrotten för en lång tid framöver, säger Wikström.

”Svårt att se att de kan hävda sig”

Kan du se konkreta åtgärder som behövs göras?

Svårt att säga i dagsläget. Nu handlar det om att ta in vidden av skandalen, säger han.

– Ryssland som idrottsnation har förlorat mycket i anseende och förtroende. Och jag har svårt att se att man de närmaste åren har svårt att hävda sig i något område. Med tanke på det här.

Bland annat är en uppseendeväckande del i rapporten att två damishockeyspelare hade manligt DNA sina urinprov från Sotji-OS. Och reaktionerna har inte låtit vänta på sig.

Sveriges regering kan kopplas in

Kommer Sveriges regering göra någon from av markering mot Ryssland?

Det här är ju i första hand en idrottsfråga. Jag tycker i första hand att det är idrottens som ska hantera det. Men det är klart, blir det belagt att Rysslands regering stått bakom det här är det något oerhört.

Vad kan det då bli för markering från regeringen?

Det här är ju i första hand en idrottsfråga. Jag tycker inte att de inom idrotten och politiker ska blanda sig i idrottsverksamhet. Det här är ju ett tydligt exempel på hur snett det kan gå.

Rapporten avslöjar också att den systematiska dopningen kunde ha stoppats redan i december 2014. I stället har härvan växt sig större och större – innan McLaren fick uppdraget att utreda dopningsanklagelserna i augusti 2015.

Det här tycks sträcka sig långt upp i leden, högt upp till politiska makthavare. Du som idrottsminister – hur kan det gå så långt?

– Det beror på att man i många länder har en väldigt politiserad idrottsrörelse. Där politiken lägger sig i allt från de övergripande frågorna till deltajer. i Sverige har vi valt en helt annan modell, med en självständig och fri idrottsrörelse som politiken inte lägger sig i.

”Fruktansvärt”

När du går och lägger dig i kväll, hur kommer du att se tillbaka på den här dagen?

Jag kommer att tänka tillbaka på att det här är en svart dag i den internationella idrottens historia. Vi har aldrig tidigare sett omfattningen av det fusk som nu rullar upp. Det är fruktansvärt, säger idrottsministern Gabriel Wikström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.