Storbritannien gör färre dopningstester. Foto: Bildbyrån

Kraftig minskning av dopningstester i Storbritannien

Uppdaterad
Publicerad

Storbritannien genomför nu betydligt färre dopningstester i rädsla av att smitta både idrottare och funktionär.

Från svenskt håll är man inte lika öppna med hur coronaviruset påverkar kontrollerna.

– Det kan jag inte uttala mig om, Christine Helle på Svensk Antidoping till SVT Sport.

I en tid då i princip alla idrottsevenemang stoppats på grund av coronaviruset har också antidopning-organisationerna runt om i världen ett svårare jobb att göra.

I Storbritannien meddelade UKAD (brittisk antidopning) i ett uttalande att de tvingas göra betydligt färre kontroller nu i rädsla av att smitta både idrottare och funktionärer.

”Som organisation är vårt fortsatta ansvar att skydda ren idrott, men vi måste ha företräde till hälsa och välfärd och agera ansvarsfullt i enlighet med regeringens råd under denna pressade tid”, skriver de.

Det är inte bara i Storbritannien som testerna minskar. De gör de även i Tyskland, USA och Ryssland. Men fokus kommer ligga på att i första hand testa olympier.

I Sverige vill Svensk Antidopning inte kommentera påverkan av viruset.

– Det kan jag inte uttala mig om. Antidopningsarbetet ska vara effektivt och oförutsägbart. Det jag kan säga är att det viktigaste är att vi tar hänsyn till utövarnas hälsa och vi har också ett ansvar som arbetsgivare för kontrollanterna, säger Christine Helle, avdelningschef på Svensk Antidoping, till SVT Sport.

”Inte önskvärt”

Kan ni genomföra lika många tester som tidigare?

– En stor del av våra tester är tävlingskontroller och nu är det inga tävlingar. Nu blir det färre tester eftersom en del av grunden för vår verksamhet är borta.

Hur känns det att ni har färre chanser att testa de aktiva?

– Det är inte önskvärt. Vi förhåller oss till det Folkhälsomyndigheten säger. Men vi har ett helt år på oss. Vi ska ha ett effektivt arbete för 2020.

De senaste två månaderna har både löparen Robel Fsiha och Jenny Fransson testats positivt för dopning.

OS i Tokyo är tänkt att inledas 24 juli.

KLIPP: SOK:s Peter Reinebo: ”Utmaning att hinna OS-kval” (17 mars 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.