Vladimir Putin (i mitten) tillsammans med Jelena Isinabajeva vid OS i Sotji 2014. Den dåvarande ryske idrottsministern Vladmir Mutko, till vänster, anses ha haft en stor roll för den statskontrollerade dopningen. Foto: TT.

Kritiskt för ryskt antidopningsarbete – vädjar till Putin om hjälp

Uppdaterad
Publicerad

Tiden börjar rinna ut för ryska antidopningsmyndigheter som riskerar att kastas flera år tillbaka i tiden. Nu ställs hoppet till president Vladimir Putin.

– Hjälp oss att försvara den rena idrotten, vädjar den ryske antidopningschefen Jurij Ganus.

Den 31 december går Wadas deadline ut för att ryska antidopningslabbet Rusada med centrum i Moskva ska släppa testprov och insamlad data.

Om inte Wadas krav kan tillgodoses riskerar Rusada att bli av med ackrediteringen, som det återfick så sent som i september – med förbehållet om tillgång till insamlad data senast på nyårsafton.

I ett desperat rop på hjälp har Rusadas chef Jurij Ganus skrivit ett brev till president Vladimir Putin.

Isinbajeva backar upp kraven

– Vi står vid avgrunden. Hjälp oss att försvara den rena idrotten för den nuvarande och kommande generationen, står det bland annat i brevet, enligt AP.

– Läget är närapå kritiskt, säger exstavstjärnan Jelena Isinbajeva och vädjar om att ryska myndigheter hjälpa Wada att få fram de begärda uppgifterna.

De ryska myndigheter som ställt sig i vägen hänvisar till rysk lag, något som är helt nytt för Wada. Det har funnits Wada-team på plats i Moskva som fått lämna tomhänta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.