Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Dopingkontroll

Kvinnor får större effekt av dopning

Publicerad

Män har generellt en större mängd testosteron i kroppen än kvinnor, och har därför generellt större fysisk prestationsförmåga än kvinnor. Därför har kvinnor generellt mer att tjäna på att dopa sig.
– Generellt sätt behöver killar ta större doser under längre tid, för att få samma effekt som tjejer får på liten dos och kortare tid, säger Björn Ekblom som är professor i fysiologi vid GIH i Stockholm.

GIH har just genomfört en studie, där 48 kvinnor har deltagit.  Hälften av kvinnorna, 24 stycken, fick en liten dos testosteron i tio veckor – och samtliga fick en höjd fysisk prestationsförmåga.

– Vi har tagit muskeldiopsier, och där ser vi hur muskeln har svällt. Varje muskelcell har blivit lite större, muskeln har fått lite fler kärl runt varje muskelfiber. Så det finns mycket som talar för att det är ett potent medel för att förbättra prestationsförmågan, säger Björn Ekblom.

Lätt komma över steroider

Det svenska OS-hoppet Jenny Fransson har testat positivt för metyltestosteron som är en anabol steroid. Oavsett hur Fransson fått i sig preparatet, så är det inte svårt att komma över.

– Det är väldigt lätt, det behövs inte mycket alarm för att få tag i det om man vill ha det, säger Björn Ekblom till SVT Sport.

Klipp: Jenny Franssons dopningsbesked – detta har hänt

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer