• Viktigt meddelande:

    Det brinner i Husumfabriken i Örnsköldsviks kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Per Andersson, svensk landslagsläkare. Foto: SVT

Landslagsläkaren: ”Dom vi har på OS är där på schyssta villkor”

Uppdaterad
Publicerad

Två svenska skidåkare pekas ut i Uppdrag Granskning för misstänkt dopning.
Men skidlandslagets läkare Per Andersson säger att han inte är orolig när det gäller de svenska skidåkare som i nästa vecka ska delta i OS.
– Jag känner mig trygg med att de vi har på OS i Pyeongchang är där på schyssta villkor, säger Andersson till Uppdrag Granskning.

Uppdrag Granskning lät den svenske landslagsläkaren ta del av värdena på den av de två svenska åkare med högst blodvärden utan att avslöja nationaliteten på åkaren.

– Det här är mer än vad vi brukar se, ja, var hans reaktion.

– Jag kan inte kommentera de här siffrorna närmare i och med att jag inte vet vilka individer det gäller. Jag vet bara att under den tid som jag har jobbat med de här åkarna så har jag inte haft några som helst skäl att misstänka att det förekommer doping.

UG: Tycker du att de värdena är höga?

– Absolut så är de här värdena högre än det vi ser i en normal medicinsk vardag.

Andersson håller med om att det finns skäl att gå vidare med resultaten från testerna.

– I och med att vi ser de här värdena så är det naturligtvis så att man ska titta närmare på den åkaren, det håller jag med om, och det är ju någonting som också det här blodpasset är till för, för att man ska tillsätta en utredning och se finns det skäl som gör att vi kan säga att den här personen är dopad. Men ett ”offscore” kan inte enskilt fälla en åkare.

Men så långt som att säga att den aktuella åkaren är dopad vill inte landslagsläkaren sträcka sig.

– För att vi ska säga att en åkare är dopad då ska den också finnas en tydlig bevisning som stärker det. Jag tycker det är lika fel att hävda att någon är dopad där man inte har bevisat att den är dopad.

UG: Så du menar att det här blodpassmetoden, den fungerar inte?

– Jag tycker att det är ett alldeles utmärkt instrument.

– Vi måste också förstå hur blodpasset fungerar och blodpasset fyller din största funktion genom att fånga upp åkare där man ser en misstänkt bild och när man fånger upp en åkare som har en misstänkt bild då ska man också tillsätta en utredning kring den åkaren för att kunna säkerställa om det här rör sig om doping eller om det är helt naturligt medicinska orsaker.

När det kommer till dagens svenska OS-åkare känner sig landslagsläkaren sig trygg.

– Jag känner jag mig trygg med att dom vi har på OS i Pyeongchang är där på schyssta villkor, säger Andersson till Uppdrag Granskning.

SVT har sökt den utpekade skidåkaren genom ombud utan att få svar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer