Åke Andrén-Sandberg, medicinsk expert Riksidrottsförbundets Dopingkommission Foto: TT Nyhetsbyrån

Medicinske experten: ”Johaug riskerar ett längre straff”

Uppdaterad
Publicerad

Fis beslut att överklaga Therese Johaugs dom till Idrottens skiljedomstol, Cas, kan ge norskan ett längre straff än de 13 månader hon fick av det norska skidförbundet. Det menar den svenske medicinske experten Åke Andrén-Sandberg.

Åke Andrén-Sandberg är utbildad kirurg och har under de senaste 13 åren har varit en av de sex i Riksidrottsförbundets Dopingkommission. Han tror att Fis väljer att gå vidare med ärendet för att de vill ha högsta möjliga juridiska kompetens i ett sådant viktigt och förmodat prejudicerande mål.

Sanningshalten avgör

– Det som avgör hur det kommer att gå är om man tror på vad Therese Johaug säger. Om man tror att det är sant, så är straffet på 13 månaders avstängning lagom, till och med ganska hårt. Om man inte tror på henne riskerar hon att få ett fyraårigt straff som längst, i varje fall två års avstängning, säger Åke Andrén-Sandberg.

Vad tror du själv?

– Mycket talar för att hon talar sanning, men jag har enbart en medicinsk kompetens, inte juridisk.

Straffet kan bli längre

Åke Andrén-Sandberg tror inte att ärendet kommer att gynna Therese Johaug, tvärtom.

– Snarare är det så att det riskerar att gå sämre för henne när ärendet kommer upp hos Cas, den högsta instansen inom idrotten.

Han berättar att man inom Cas är mycket noggranna och deras utlåtande lär innehålla många punkter, som i målet med Martin Johnsrud Sundby, som innehöll över 100 punkter.

– Domar från Cas brukar ta lång tid, så räkna med att det tar flera månader innan vi får veta, avslutar Åke Andrén-Sandberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer