Idrottspresidenten Berit Kjöll välkomnar en lagändring, så att inte storstjärnan Johannes Hösflot Kläbo riskera missa kommande OS. Foto: Bildbyrån

Norska idrottsförbundet kände till antidopningsproblematiken

Uppdaterad
Publicerad

Norge kan stoppas från OS då idrottsutövare under 18 år inte kan testas för dopning.

Något det norska idrottsförbundet har känt till i tre år, rapporterar NRK.

Orsaken till den norska krisen är att Antidoping Norge (ADNO) inte dopningtestat ungdomar mellan 15 till 18 år de senaste åren, då de sedan 2019 inte får dopningtestas utan föräldrars tillåtelse, enligt norsk lag. Detta strider mot den internationella antidopningsorganisationen Wadas regelverk.

Norge riskerar nu att uteslutas från alla mästerskap redan till årsskiftet.

Efter NRK:s avslöjande kommer de med nya uppgifter som gör gällande att det norska idrottsförbundet har känt till problematiken i tre år.

Gemensamt brev 2019

I maj 2019 sände det norska idrottsförbundet NIF och Antidoping Norge ett brev till kulturdepartementet där man bad om ett förtydligande angående dopningtestande av personer under 18 år utan föräldrarnas medgivande. Brevet undertecknades av bland andra Karen Kvalevåg, Riksidrottsförbundets dåvarande generalsekreterare.

I brevet till kulturdepartementet – som skrevs för drygt tre år sedan – stod det bland annat att Riksidrottsförbundet och ADNO ”hänvisar till tidigare dialog om tillgång till att dopningtesta minderåriga”.

Kjöll informerade inte

I tisdags framkom det att idrottspresidenten Berit Kjöll varken hade informerat specialidrottsförbunden eller idrottsstyrelsen om antidopningsproblematiken, innan NRK:s avslöjande förra veckan.

Kjöll menar dock att man fick kännedom om konsekvenserna först i juni i år, alltså tre år efter att man egentligen fick reda på problemet.

”Vi fick kännedom om Antidoping Norges bedömning av eventuella konsekvenser i samband med när vårt gemensamma brev skrevs till kulturdepartementet, i juni 2022”, skriver Berit Kjöll i ett mejl till NRK.

Norsk lagändring krävs

Nu måste alltså en lagändring till för att få delta i eller arrangera mästerskap.

”Norges idrottsförbund stödjer Antidoping Norges önskan om en lagändring som säkerställer tillgång till dopningtester av våra idrottare i linje med WADA:s regelverk”, skriver Kjøll.

Från arkivet: Therese Johaug testar positivt för dopning (4 mars 2022)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.