Ny studie: Bloddopning effektivt även i små doser

Uppdaterad
Publicerad

Att bloddopning är effektivt inom konditionsidrott är känt sedan tidigare. Men nu visar en ny dansk studie att metoden kraftigt förbättrar idrottares prestation även vid små doser, som dessutom är svåra att upptäcka.

I takt med att metoderna att upptäcka fusket inom idrotten blir allt bättre blir även metoderna att fuska mer sofistikerade. Vid Köpenhamns universitet har man studerat just bloddopning, som alltså innebär att man tillhör nytt blod som sprutas in i venen.

Det är första gången man undersöker hur stor effekt även en liten dos blod har. Tidigare har man tittat på vad en dos på två-tre påsar med blod haft. Nu har man tittat på vad en halv påse blod ger för effekt, och resultaten är förvånande.

Testgruppen förbättrade prestationen med 4,7 procent.

– Tyvärr har resultatet visat att även en liten mängd blod är tillräckligt för en betydande förbättring av prestandan, på cirka fem procent. I elitsammanhanget är det en mycket stor förbättring, säger docenten Nikolai Nordsborg från instituionen för idrott och näring till danska TV2.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer