Foto: Bildbyrån.

Nya uppgifter: Dopning bakom ryska OS-guld

Uppdaterad
Publicerad

Åtminstone fyra ryska guldmedaljörer vid vinter-OS i Sotji för två år sedan dopade sig, och den ryska federala säkerhetstjänsten hjälpte till för att täcka spåren, enligt visselblåsaren Vitalij Stepanov.

Internationella antidopningsbyrån Wada kallar uppgifterna ”mycket graverande”.

Visselblåsaren Vitalij Stepanov intervjuas tillsammans med sin hustru, den tidigare 800-meterslöparen Julia Stepanova, som själv tidigare stängts av för dopning, i det amerikanska tv-programmet ”60 minutes”.

Stepanov, som jobbat åt den ryska antidopningsorganisationen men som nu flytt till USA, hävdar att han fått uppgifterna från Grigorij Rodtjenkov, tidigare chef för det skandalomsusade ryska dopningslaboratoriet. Och han har allt – 15 timmars samtal – inspelat på band.

Ryska agenter

I intervju säger Stepanov att Rodtjenkov talat om för honom att agenter från ryska säkerhetstjänsten FSB arbetade som dopningskontrollanter under Sotji-OS, och att FSB försökte kontrollera varje steg i antidopnings-processen.

”Wada har sett CBS-programmet '60 minutes' som avslöjade nya och mycket besvärande anklagelser angående rysk dopning. Vi kommer att undersöka dessa utan dröjsmål”, skriver Internationella antidopningsbyrån Wadas talesperson Ben Nichols i ett mejl till Reuters.

Ryska friidrottare har stoppats från alla tävlingar inklusive sommarens OS i Rio de Janeiro sedan Wada konstaterat att Ryssland ägnat sig åt systematisk, statsunderstödd dopning.

Den senaste nyheten är en ”tydlig uppmaning till Wada att lyssna på kraven från idrottare om en bredare utredning”, säger Travis Tygart på den amerikanska antidopningsbyrån till nyhetsbyrån AP, enligt The Daily Mail.

Spelade in samtal

I programmet säger han enligt CBS att avslöjandet om fusket i Sotji är ”spiken i kistan” för rysk friidrott.

I CBS-programmet berättar Vitalij Stepanov att han skickade 200 mejl och 50 brev till Wada innan antidopningsbyrån startade en utredning.

Han övertalade bland annat sin hustru att i smyg spela in hur hon fick steroider av sin tränare. Hon spelade även in samtal där Marija Savinova, regerande olympisk mästare på 800 meter, erkänner att hon tagit preparat och hur hennes tränare hjälpte henne dölja det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.