Putin erkänner användande av dopning

Vladimir Putin erkänner att dopning förekommit i landets idrottsutövande.
Foto: TT NyhetsbyråVladimir Putin erkänner att dopning förekommit i landets idrottsutövande.

Ryssland är verkligen ett land under lupp när det gäller dopning. Någonting som till en viss del är landets eget fel, påstår den ryske presidenten, Vladimir Putin.
– Det har trots allt förekommit användning av dopning, säger Putin.

Ryssland slår tillbaka mot visselblåsaren Grigorij Rodtjenkovs påstående att presidenten Vladimir Putin gav order om statsstödd dopning i landet.

– De har den här idioten Rodtjenkov, säger Putin, och verkar syfta till USA, dit Rodtjenkov flytt och lever under skyddad identitet.

– Allt baseras på den här mannens vittnesmål. Kan man lita på honom? fortsätter Rysslands president.

Erkänner dopning

Putin lade till att det delvis är Rysslands eget fel att landet är under lupp när det gäller dopning.

– Det har trots allt förekommit användning av dopning.

Rodtjenkov, som var chef för Rysslands antidopningslaboratorium i Moskva, riktade anklagelserna mot Putin i en intervju med tyska tv-kanalen ARD. Rodtjenkov hävdar att Putin hela tiden hölls informerad av förre idrottsministern Vitalij Mutko, nuvarande vice premiärminister, som stängts av på livstid av IOK som ytterst ansvarig. Varken IOK eller Internationella antidopningsbyrån Wada har pekat ut Putin som ansvarig.

Ryssland är avstängd från vinter-OS till följd av Richard McLaren-rapporten, där Rodtjenkovs vittnesmål var bärande.

Så arbetar vi på SVT Sport

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer.