Chefen för Rysslands antidopningslaboratorium Rusada, Jurij Ganus. Foto: Bildbyrån

Rusada-chefen: Ryssland kan missa flera OS

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland kommer inte att få ställa upp i OS i Tokyo i sommar, och kanske inte heller i vinter-OS i Peking 2022.

Det säger chefen för Rysslands antidopningsbyrå Rusada, Jurij Ganus.

Ganus säger till AFP att i bästa fall får några ryska idrottare, inbjudna av Internationella olympiska kommittén (IOK) ställa upp i OS. Så skedde vid vinter-OS i Pyeongchang 2018.

– Rysslands OS-trupp kommer att hindras från deltagande till fullo i Tokyo. Jag tror att det också kommer att bli så till spelen i Kina, säger Ganus.

Tokyo 2020

Skälet till att Ryssland sannolikt kommer att stängas av igen av Internationella antidopningsorganisationen Wada, och senare även av IOK och internationella idrottsförbund, är att testdata som lämnats över till Wada har manipulerats, uppger Ganus.

Högt uppsatta

Rusadachefen säger att hans organisation inte hade något med datamanipulationen att göra eftersom de inte har tillgång till just den databasen. Han tror att det är högt uppsatta personer som har genomfört bedrägeriet och att manipuleringen gjordes precis innan Wada fick ta del av datan.

För ett år sedan hävde Wada avstängningen av rysk idrott på villkoret att man skulle få ta del av Rusadas data kring dopningstester. I januari, senare än man krävt, fick Wadas personal tillgång till laboratoriet och testdatan. Wada har i höst funnit brister och oegentligheter i materialet och har bett Ryssland om ett förtydligande.

”Måste städa i eget hus”

Jurij Ganus har själv under hösten försökt sätta press på de styrande i rysk idrott och har sagt att de ansvariga för den systematiska och statsstödda dopningen måste bort. Även idrottsministern Pavel Kolobkov.

– Det som pågår är en tragedi för nuvarande och framtida generationer av idrottare. Ryssland kan inte fortsätta med sina gamla metoder som har förvärrat dopningskrisen, säger han.

– Vi måste låta bli att skylla på västvärlden, att de försöker sätta press på oss. Ryssland måste städa i sitt eget hus.

SVT Sport förklarar: Vad är mikrodopning?

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Fakta: Den ryska dopningsskandalen

Den utbredda ryska dopningshärvan blev först känd inom friidrotten 2014. Internationella antidopningsbyrån Wada startade en oberoende utredning ledd av juristen Richard McLaren.

McLarens rapport visade hur rysk dopning hade beordrats och möjliggjorts av den ryska regeringen under OS 2012, friidrotts-VM 2013, OS 2014 och sim-VM 2015. Rapporten ledde till att Wada stängde av Rysslands antidopningsbyrå Rusada och dopningslaboratoriet i Moskva.

Internationella friidrottsförbundet stängde av ryska friidrottare från internationellt tävlande i november 2015 och den avstängningen gäller fortfarande. Ett stort antal ryska friidrottare har getts tillåtelse att tävla internationellt under neutral flagg.

Till sommar-OS i Rio 2016 fick varje idrott besluta om ryskt deltagande. 271 ryska idrottare deltog, dock inga friidrottare.

Ryssland fick inte vara med i vinter-OS i Pyeongchang 2018, däremot fick 168 ryska aktiva delta under neutral flagg. Efter OS hävde Internationella olympiska kommittén avstängningen av Ryssland eftersom enbart två av de 168 ryska deltagarna åkt fast för dopning.

Den 20 september 2018 hävde Wada avstängningen av den ryska antidopningsorganisationen Rusada. Villkoret var att Wada skulle få tillgång till Rusadas all data kring dopningstester, vilket man fick i januari 2019.

I september bad Wada om förtydligande kring en del data efter att ha funnit brister och oegentligheter i testdatan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet