Rusada tillbaka i Wada

Uppdaterad
Publicerad

En klar majoritet av den internationella antidopningsbyrån Wadas exekutiva kommitté har röstat för att återinföra ryska antidopningsbyrån Rusada.
– En klar majoritet av exekutiva kommittén beslutade att återinföra Rusada, säger Wadas ordförande Sir Craig Reedie till SVT Sport.

Enligt Inside the games röstade nio av tolv för återinstallation, två röstade emot och en avstod. Sedan tidigare har vice ordföranden Linda Hofstad Helleland deklarerat att hon kommer rösta emot.

– I det här beslutet innefattas att Wada måste få tillgång till det före detta Moskva-laboratoriets prover, säger Reedie och fortsätter:

– Med all tydlighet från exekutiva kommittén har det klartgjorts att överenskommelsen avbryts om om inte överenskommelsen uppfylls.

Beskedet innebär att Rusada åter är en del av Wada, efter den statsstödda dopningen som avslöjades 2015 och som skett genom att Rusada varit manipulerat. Den ryska antidopningsbyrån har sedan dess varit avstängd.

Beslutet kommer efter att Wadas oberoende granskningskommitté rekommenderat att avstängningen mot Rusada bör upphävas. Kritiken har varit stark.

– Ryssarna har inte gjort det de skulle, säger Åke Andrén Sandberg som är ordförande i Riksidrottsförbundets dopingkommission.

– Helt ärligt så stinker det här förslaget, säger Travis Tygart, chef för den amerikanska antidopningsbyrån Usada till New York Times.

Den utbredda ryska dopningshärvan blev först känd inom friidrotten 2014. Internationella antidopningsbyrån Wada startade en oberoende utredning ledd av juristen Richard McLaren.

McLarens rapport släpptes i två delar 2016. Den första, släppt i juli, visade hur rysk dopning hade beordrats och möjliggjorts av den ryska regeringen under OS 2012, friidrotts-VM 2013, OS 2014 och sim-VM 2015. Rapporten ledde till att Wada stängde av Rysslands antidopningsbyrå Rusada och dopningslaboratoriet i Moskva.

Internationella friidrottsförbundet stängde av ryska friidrottare från internationellt tävlande i november 2015 och den avstängningen kvarstår.

Röster höjdes för rysk uteslutning inför sommar-OS i Rio men IOK valde en annan linje och överlät i stället till varje idrott att ta beslut. 271 ryska idrottare fick till slut vara med, dock inga friidrottare.

Den andra delen av McLarens rapport kom i december 2016 och visade hur tusentals ryska idrottare i 30 olika sporter var inblandade i eller gynnades av den ryska mörkläggningen.

Ryssland fick inte vara med i vinter-OS i Pyeongchang 2018, däremot fick 168 ryska aktiva delta under neutral flagg. Efter OS hävde Internationella olympiska kommittén avstängningen av Ryssland eftersom enbart två av de 168 ryska deltagarna åkt fast för dopning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer