Sebastian Samuelsson är inte nöjd med Craig Reedies jobb. Foto: TT NyhetsbyrånVisa alla (2)
Visa alla (2)

Sebastian Samuelssons nya dopningsutspel: ”Jag blir förbannad”

Uppdaterad
Publicerad

Sebastian Samuelsson rasar ännu en gång mot dopningen inom idrotten.
Denna gång är det dock inte idrottarna som får ta emot den största skopan.
Istället går han till attack mot idrottsledare – och Wadas ordförande Sir Craig Reedie.
”Jag blir förbannad”, skriver han i ett öppet brev.

Skidskytte-stjärnan Sebastian Samuelsson har gjort sig känd för att inte hålla tillbaka orden när han uttalar sig om dopning.

Nu är det dags igen. I ett debattinlägg på den norska sajten Idrettspolitikk skriver han i dag om sin ilska mot framför allt idrottsledare, och ordföranden för den internationella antidopningsbyrån Wada.

”I dag blir jag inte bara besviken på idrottsutövarna, jag blir även riktigt förbannad på idrottsledarna som låter det ske. Jag blir förbannad på de som ska skydda ärliga idrottare och värna om idrottens regelverk, men som gör det motsatta”, skriver han, och fortsätter:

”Jag blir förbannad på Wadas ordförande Sir Craig Reedie. Det är Reedie som har det yttersta ansvaret för den största dopningsskandalen någonsin”.

”Ordförande Reedie är en 78-årig vit man och symboliserar på många sätt allt det som är galet med idrottsrörelsen i dag. Idrotten har blivit en bransch där vita män vill göra karriär på bekostnad av allt som idrotten egentligen ska handla om. Pengar, makt och en lyxig livsstil är viktigare än själva idrotten”.

Tror inte på förändring

78-årige Craig Reedie ska avgå i november. Men Samuelsson tror inte att det kommer att bli några stora förändringar.

”När Linda Hofstad Helleland, en reformstark ung kvinna med brett stöd från idrottsutövare över hela världen, ställer upp som ordförandekandidat i Wada har hon inte skuggan av en chans att bli vald”, skriver han.

“Förtroendet är helt borta”

Sebastian Samuelsson avslutar sitt debattinlägg med att skriva att han numera helt och hållet saknar förtroende för Wada.

”Deras trovärdighet och förtroende är helt borta. De personer i Wadas exekutivkommitté som röstade för att Rusada (den ryska antidopningsbyrån) åter skulle godkännas i september 2018 bör samtliga lämna sina positioner”, skriver han, och avslutar:

”Först då kan Wada påbörja sin långa resa för att få tillbaka förtroendet hos idrottsutövare runt om i världen”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer