Albin Ekdal anklagas för att ha varit dopad Foto: TT Nyhetsbyrån

Svar på dopningsanklagelserna: ”Skrattretande”

Uppdaterad
Publicerad

Det var inte bara Zlatan som träffades av friidrottsprofilen Ulf Karlssons dopningsanklagelser. Även Albin Ekdal pekas ut som fuskare av före detta förbundskaptenen i friidrott. ”Ska vara försiktig med den typen av ogrundade uttalanden”, svarar Ekdals agent Martin Klette till SVT Sport.

I ett panelsamtal i Karlstad under tisdagskvällen framförde profilen Ulf Karlsson att Zlatan Ibrahimovic har dopat sig. Det handlade om en diskussion om elitidrott och dopning som Karlsson styrde till Zlatan och hans tid i Juventus.

– Det jag menar är att gå upp 10-12 kilo muskelmassa på så kort tid är nästintill omöjligt, säger Karlsson till SVT Nyheter i dag.

Men han stannade inte där. En annan landslagsman, Hamburgs Albin Ekdal, hamnade i Karlssons skottlinje. Albin Ekdal spelade i Juventus mellan 2008-2010 och Karlsson menar att det fanns en dopningskultur i klubben – men att alla spelare inte var medvetna om att det skedde.

Juventus läkare under klubbens storhetstid, slutet av 90-talet, dömdes för att ha dopat lagets spelare.

– Albin Ekdal gick upp åtta kilo i samma klubb. Jag tror att kulturen levde kvar i Juventus på den tiden.

Läkare dopade Juventusspelare

Men påståendet att Albin Ekdal ska ha blivit dopad drygt tio år efter att läkaren Riccardo Agricola blivit avslöjad för syreupptagningshöjande bloddopningsmedel – är helt absurt, menar Ekdals agent Martin Klette.

– Det är skrattretande. För det första: Det stämmer inte alls. Och för det andra, så skulle jag vilja se och höra vad han grundar sitt uttalandet på, säger Klette.

Ulf säger att det handlar om att Albin Ekdal ska ha ökat åtta kilo i vikt. Och att det anses som orimlig viktökning under den tidsperioden.

– Ni i media borde ta reda på var han fått de uppgifterna ifrån. Eftersom det är fel.

Vad är de rätta uppgifterna?

Enligt Albin själv två till tre kilo.

Vill du säga något till Ulf Karlsson?

Jag vill inte säga något mer än att man ska vara försiktig innan man kommer med den typen av icke grundande uttalanden, säger Martin Klette.

Han får medhåll från SVT:s expert Daniel Nannskog.

– Man ska vara försiktig och ha bra med fakta om man ska komma med sådana anklagelser. Man ska ha bevis, annars är det bara påståenden och grova anklagelser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.