Svensk antidopning i upprop mot Wada: ”Måste agera raskt”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige och 15 andra länders antidopningorganisationer kräver i ett upprop ett snabbt agerande från Wada mot Ryssland, efter den missade tidsfristen.
– Wada måste agera raskt, och vi välkomnar aktiva som Sebastian Samuelssons engagemang, säger Christine Helle, chef på svensk antidopning, till SVT Sport.

Tillsammans med 15 andra länder har Svensk antidopning skrivit under ett upprop där man kräver att den internationella antidopningsorganisationen Wada agerar och tar beslut om den ryska antidopningsorganisationen Rusada. Detta sedan Rusada misslyckats eller stoppats av ryska staten med att presentera all data för Wadas kontrollanter innan tidsfristen löpte ut vid årsskiftet.

– Vårt upprop är en uppmaning till Wada att agera snabbt med att sätta press på Ryssland. Annars är risken stor att Wada tappar sitt anseende, menar Christine Helle som var med på det möte i Paris i höstas där 16 länder, i ett initiativ av Kanadas antidopningbyrå, kom överens om ett upprop om Rusada inte höll sin tidsfrist.

– Vi tycker att det är oerhört viktigt att Wada nu gör något  för att dopningreglerna ska vara desamma för alla idrottare och alla nationer. Det är nödvändigt för att det globala antidopningsarbetet ska ha ett högt förtroende, fortsätter Christine Helle till SVT Sport. Men det viktiga är att Wada raskt är på banan.

Kräver förnyad prövning

Helle gläds över svenska skidskytten Sebastian Samuelssons uppbackning.

– Och det är väldigt bra att också svenska aktiva engagerar sig och uttalar sig. Vi välkomnar verkligen Sebastian Samuelssons starka åsikter i frågan, säger Helle som påpekar att det är för de aktivas bästa antidopningsorganisationerna jobbar.

I uppropet begär man att Wada ska förstå det allvarliga med den missade tidsfristen och man kräver att en förnyad prövning görs omedelbart.

– Vi ska ha ett möte 14-15 januari, och om inte förr, så måste det komma ett besked från Wada då.

”Efter mer än tre års utredande, obeslutsamhet och kompromissande som svar på tidernas största dopningsskandal är det dags att visa att ingen enskild person eller nation är undantagen överenskommelserna i Wada” står i de 16 ländernas upprop.

I september beslutade Wada att häva avstängningen mot Rusada. Villkoret var att Wadas personal skulle få tillgång till all data från Rusadas laboratorium i Moskva före årsskiftet. Något som inte skedde.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer