Jenny Schultze och Arne Ljungqvist. Foto: Svenk antidopning/Bildbyrån

Svensk antidoping: ”Inte ekonomiskt försvarbart att testa varje månad”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Jenny Fransson åkt fast för dopning rapporterades det att hon hade gått nästan fyra månader mellan testtillfällena. Men det är inte för lång tid, enligt Svensk Antidoping.

– Vi har reagerat på att folk tyckt det är för lite, säger Jenny Schulze på Svensk Antidoping till SVT Sport.

Efter brottnings-VM i september dröjde det till januari innan Jenny Fransson dopningstestades igen. Att det dröjde fyra månader var något Riksidrottsförbundet riktade kritik mot, och ville se fler tester. Men Svensk Antidoping håller inte med.

– Vi har reagerat på att folk har tyckt det är för lite. Vi har en plan och försöker vara oförutsägbara. Vi kollar på utövarnas mål och hur de lägger upp sin träning, och så lägger vi upp tester utefter det. Det är inte ekonomiskt försvarbart heller att testa varje månad, säger Jenny Schulze, gruppledare på kontrollverksamheten, till SVT Sport.

”Det tas för lite tester över huvudtaget”

Sverige har tillsammans med flera andra länder gått från att ha fokus på antal tester, till att satsa mer på målinriktade tester. Men den tidigare vice ordförande i internationella antidopningsbyrån Wada, Arne Ljungqvist, är kritisk och menar att det gör för få tester.

– Det tas för lite tester över huvudtaget för att idrottare ska känna sig hotade att bli testade vart som helst och när som helst. Och det är för att man inte har resurser för det, det är inte Svensk Antidopings fel. Det är klart att med en begränsad budget måste man göra strategiska val.

– Att det är för lite resurser, inte bara i Sverige, det är ett faktum. Därför tvingas man använda det så klokt som möjligt, gärna på basen av misstankar och information.

Ekonomin påverkar

Svensk Antidopings budget har inte växt lika mycket som kostnaderna ökat. Och utgifterna blir större, trots likvärdigt antal tester som tidigare.

– Kostnaderna ökar för varje år. Vi har anställt fler personer, men vår budget har inte ökat i den takten. Sedan ställer Wada högre krav också. Nu kommer en ny kod med ny standard för utbildning, och vi har anställt en till person på utbildningsavdelningen, säger Schulze.

– Självklart behöver vi mer pengar. Vi behöver mer pengar för att upprätthålla det vi gör. Men att vi skulle behöva fler tester för att upptäcka fler som dopar sig, det tror jag inte. Lite fler tester kanske skulle vara bra, men jag tycker vi håller hög standard.

Amanda Lind: ”Sverige ska ha ett antidopningarbete i absoluta världsklass”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.