SVT:s korrespondent i Ryssland: ”Man blånekar alla uppgifter”

Uppdaterad
Publicerad

I kväll väntas besked från IOK huruvida Ryssland utestängs från OS eller inte. Ryssland nekar till alla anklagelser om systematisk statsstödd dopning.

– Man blånekar alla uppgifter och säger att det är anti-ryska krafter som är ute efter att straffa Ryssland, säger SVT:s Rysslandkorrespondenten Bert Sundström.

Bert Sundström berättar att det är ett otroligt viktigt beslut för landet. 

– Beslutet är oerhört viktigt. Under hela Sovjettiden och när Putin varit president, har idrott varit en av de viktigaste prestigefrågorna.

”Antiryska krafter”

I går kom nya uppgifter av visselblåssaren Grigorij Rodtjenkov. Bland annat att skidskyttepresidenten Alexandr Kravtsov är en av huvudpersonerna i nationens systematiska dopning.

– Man blånekar alla uppgifter som kommer. Man säger att det finns enskilda idrottare i Ryssland som fuskar, precis som i alla andra länder, och dem tar man avstånd ifrån.

– Man säger att det är en sammansvärjning mot Ryssland. Antiryska krafter som är ute efter att straffa Ryssland.

25 ryska idrottare är avstängda av IOK. Bland annat Alexander Legkov. I kväll väntas beslut om Ryssland får tävla i OS eller inte.

SVT sänder på svtsport.se och i SVT Play från IOK:s presskonferens med start klockan 19.25.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.