”Tyvärr blir vi som arbetar med det här inte så överraskade”

Uppdaterad
Publicerad

Del två av Wadas rapport om Ryssland visar att manipuleringen av dopningskontroller inte bara rörde OS i Sotji, utan även bland annat OS i London och friidrotts-VM förra året. ”Det visar vikten i att Wada kan bedriva uredningarna ända in, att man inte ryggar för några andra intressen”, säger Tommy Forsgren som är handläggare på svensk antidopning.

Över tusen ryska idrottare är inblandade i den omfattande manipuleringen av dopningsprover som har undersökts i Wadas oberoende kommisssion.

– Under förutsättning att det är sant det som presenteras i rapporterna så är det å ena sidan förskräckligt naturligtvis, när man tänker på dels omfattningen och dels vilka som har varit inblandade, att det har varit understött högt uppe i hierarkin i Ryssland.

– Men tyvärr så blir vi som arbetar med det här inte så överraskade, särskilt inte efter den första rapporten, säger Tommy Forsgren på Riksidrottsförbundets antopningsgrupp.

”Extremt viktigt”

Utredande verksamhet blir allt viktigare i antidopningsarbetet.

– Det visar vikten i att Wada kan bedriva utredningarna ända in, att man inte ryggar för några andra intressen. Wada bli ju operativa. Sedan några år har ju Wada rätt att bedriva egna utredningar, det är extremt viktigt, säger Forgren.

– Det förtjänar att pekas på att Wada är oberoende av internationell idrott och från länders olika intressen, det är en enorm styrka.

”Inte sett förut”

Omfattningen av den ryska härvan är den största på senare tid, säger Forsgren.

– I alla fall i ett modernt perspektiv är det det. Här är det ju hela kedjan från att bidra till att utövare kan dopa sig till att man hjälper till med olika metoder att dopa sig, sedan att man underminerar hela kontrollsystemet med att byta ut prover och så vidare. Hela omfattningen är någonting som vi inte har sett förut, i alla fall i modern tid. Det finns länder som har hållit på med statsunderstödd dopning tidigare, men i modern tid är det här ett extremt fall.

Fakta: Wada-rapporten

I augusti 2015 får Richard McLaren i uppdrag att utreda dopningsanklagelser i friidrott mot framför allt Ryssland. Anklagelserna kom bland annat från den dopningsavstängda 800-meterslöparen Julia Stepanova och hennes make Vitalij Stepanov, som jobbat åt den ryska antidopningsorganisationen samt den tyska tv-kanalen ARD.

I november 2015 presenterar McLaren de första uppgifterna från utredningen och Wada stänger av det ryska dopningslaboratoriet och den ryska antidopningsorganisationen Rusada. Internationella friidrottsförbundet (IAAF) stänger av ryska friidrottare från internationella tävlingar. I juni beslutade IAAF att inga ryska friidrottare får ställa upp i OS, längdhopparen Darija Klisjina fick dock ställa upp efter en dom i idrottens skiljedomstol Cas.

I januari presenteras ytterligare uppgifter från den första delen av rapporten. I juli läggs den första delen av rapporten fram, i vilken det står att den ryska dopningen har beordrats och möjliggjorts av den ryska regeringen i samarbete med den ryska säkerhetstjänsten. Omfattande rysk dopning ska ha pågått inför och under sommar-OS 2012, friidrotts-VM 2013, vinter-OS 2014 och sim-VM 2015. Uppgifterna ledde till att Internationella olympiska kommittén funderade på att utesluta alla ryssar i Rio-OS. Det slutade med att IOK lät varje idrott ta egna beslut i frågan. IOK har precis beslutat att förlänga dopningssanktioner mot Ryssland, bland annat att inte förlägga IOK-sanktionerade tävlingar där.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.