USA hotar att dra in stödet till den internationella antidopningsbyrån Wada. Foto: TT Nyhetsbyrån

USA hotar att dra in stödet till Wada

Uppdaterad
Publicerad

USA hotar att dra in stödet till antidopningsbyrån Wada.

– De måste ändra sitt sätt att göra affärer, säger dopningsjägaren Travis Tygart som välkomnar slutsatsen.

Tygart är chef för USA:s antidopningsorganisation Usada. Han är belåten med den rapport som Vita Huset ligger bakom. I den 19-sidiga rapporten anmärks det framför allt på Wadas sätt att handskas med den statsstyrda ryska dopningen, en utdragen affär som hållit på sedan 2015, där man tycker att höga ryska företrädare kommit för lindrigt undan och att det måste värnas mer med skattebetalarnas pengar.

Av Wadas budget på 375 miljoner kronor bidrar USA med mest som enskilt land med sina 27 miljoner, dock en blygsam summa i sammanhanget.

– Rapporten är en väckarklocka och den innehåller graverande uppgifter, säger Tygart som är en av Wadas främsta kritiker, uppger Reuters.

Wada fördömer Vita Husets slutsatser.

”Det är väldigt olyckligt att rapporten är skriven utan att ta hänsyn till fakta eller den helhetsbild som finns. Det är skriven med den tydliga intentionen att misskreditera Wada”, skriver organisationen i ett mejl till Reuters.

”På en strand med en drink”

Fallet kring den ryske visselblåsaren Grigorij Rodtjenkov, mannen bakom avslöjandet av den ryska dopningen, dras nu genom landets politiska kammare. Om amerikanska rättsvårdande myndigheter får bifall kring fallet Rodtjenkov, som befinner sig under vittnesskyddsprogram i USA, kan exempelvis justitiedepartementet jaga misstänkta dopningsorganisatörer på samma sätt som man gjorde med korrumperade Fifa-medlemmar.

Som ett exempel på påstått misslyckat Wada-arbete nämner Tygart den ungerske chefen för det internationella tyngdlyftningsförbundet, den rumänienfödde Tamas Ajan.

– Han inte bara förskingrade över hundra miljoner kronor, utan mörkade över 40 dopningsfall som gjorde att rena aktiva rånades runt om i världen. Och vad händer när han åker fast? Han bara avgår. Just nu är han troligen på en strand och njuter av en drink, säger Tygart målande om den 81-årige ungraren.

ARKIV: SVT Sports reporter genomgår dopningstest (12 maj):

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.