Wada hävdar att avstängningen av Rysslands antidopningsverksamhet. Foto: TT

Wada-chef: Rysk data avgörande steg

Uppdaterad
Publicerad

Det var rätt att häva avstängningen av Rysslands antidopningsverksamhet.

– Att vi fick tillgång till dess laboratorium var ett avgörande steg i den här sagan, säger antidopningsorganisationen Wadas ordförande Craig Reedie.

Det var i höstas som Wada hävde avstängningen så att ryska idrottare kunde börja tävla internationellt igen. Detta mot att ryssarna lämnade ifrån sig all data från antidopningslaboratoriet i Moskva.

Wada har fått mängder av kritik, dels för att man hävde avstängningen trots att Ryssland inte hade infriat alla krav, dels för att man inte straffade Ryssland som släppte in Wadas kontrollanter i antidopningslaboratoriet först efter att tidsfristen löpte ut vid årsskiftet.

Craig Reedie medger att det inte var ett lätt beslut att häva avstängningen.

– Jag förstår till fullo skälen emot det, men beslutet har visat sig vara rätt. Det är odiskutabelt att tillgången till laboratoriedatan var ett avgörande steg framåt, säger Wadas ordförande.

Wada har precis inlett arbetet med att gå igenom 1,5 miljoner filer från det ryska antidopningslaboratoriet, vilket motsvarar mer än 400 000 timmar musik.

– Om uppgifterna är tillförlitliga och kompletta kan vi få fram starka bevis för idrottare som har fuskat och fria andra misstänkta från att ha varit med i en omfattande dopningsverksamhet, säger Reedie.

Enligt Richard McLarens rapporter om rysk dopning 2016 har dopningen i rysk idrott varit utbredd och statsstödd.

Rysk dopning

Den utbredda ryska dopningshärvan blev först känd inom friidrotten 2014. Internationella antidopningsbyrån Wada startade en oberoende utredning ledd av juristen Richard McLaren.

McLarens rapport släpptes i två delar 2016. Den första, släppt i juli, visade hur rysk dopning hade beordrats och möjliggjorts av den ryska regeringen under OS 2012, friidrotts-VM 2013, OS 2014 och sim-VM 2015.

Enligt McLaren användes ett särskilt system för att byta ut dopningsprover under OS i Sotji 2014. Han hävdade också att den ryska säkerhetstjänsten var direkt inblandad för att mörka idrottares dopning i samband med vinterspelen 2014.

Rapporten ledde till att Wada stängde av Rysslands antidopningsbyrå Rusada och dopningslaboratoriet i Moskva. Ryssland blev avstängt från OS i Pyeongchang i fjol.

I höstas hävde Wada avstängningen mot Rusada och antidopningsbyråns laboratorium i Moskva.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.