I två år samlade Wada i hemlighet in material i vad som benämndes som ”Operation Hercules” för att bevisa fusk inom Ukrainas antidopningsarbete. Foto: Bildbyrån

Wada rasar mot ukrainskt testfusk: ”Fräckhet som tyder på stora brister”

Uppdaterad
Publicerad

Under två år har Wada granskat Ukrainas antidopningsarbete och hittat allvarliga fel och brister. Bland annat ringde antidopning Ukraina till personer som skulle testas, något som enligt regelverket skulle ske på ett överraskande sätt.

– Den fräckhet det utförts på tyder på stora organisatoriska brister inom Ukrainas antidopningsorganisation, säger Wadas Gunter Younger.

Det är som hämtat ur en spionroman och Younger har lett en utredning som gått under kodnamnet ”Operation Hercules” där man under två år samlat material kring fusk inom testningen inom den ukrainska idrotten som utförts av NADC, Ukrainas nationella antidopningscenter. Younger är chef för Wadas oberoende underrättelse- och utredningsavdelning.

Istället för att testa utövare genom att dyka upp oanmälda ringde personal från NADC till de aktiva och utförde testet på en överenskommen plats.

– Bevisen tyder på att NADC ofta använde denna praxis före viktiga internationella mästerskap och det fanns tillfällen då hela landslag var närvarande vid NADC i väntan på tester, säger Gunter Younger enligt AP.

Felaktiga listor inför OS i Tokyo

Dessutom har Wada funnit bevis för att NADC medvetet felmärkte minst sex dopningsprov som tagna utanför tävling fast de tagits under tävling. Anledningen är att tävlingstest har en djupare och tuffare laboratoriegranskning för att identifera förbjudna ämnen än vad test utanför tävling får genomgå.

Dessutom ska det enligt ”Operation Hercules” inför OS i Tokyo ha listats på ett felaktigt sätt för att de aktiva ska ha uppfyllt minimiantalet av de tester som krävts för deltagande vid ett så stort mästerskap.

– ”Operation Hercules” har tagit upp allvarliga frågor om integriteten hos NADC:s testpraxis och kompetensen hos viss personal. Dessutom tyder den långa tidsperioden och med den fräckhet det utförts på att det finns stora organisatoriska brister inom NADC, säger Younger.

Youngers rapport har lämnat vidare till Wadas rättsvårdande avdelning för eventuella sanktioner. 

Vid OS i Tokyo tog Ukraina 19 medaljer.

Lättare för kvinnor att komma undan med dopning?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer