Wada: Ryssland försöker hackar oss hela tiden Foto: Bildbyrån

Wada: Ryssland försöker hacka oss varje dag

Uppdaterad
Publicerad

Internationella antidopningbyrån (Wada) har upplevt hackningsförsök från ryskt håll – varje dag de senaste tre veckorna. Det berättar generalsekreteraren Olivier Niggli för norska NRK.

– Vi har upplevt försök av hackning varje dag i tre veckor. Det händer hela tiden och är väldigt irriterande, sa Niggli, som är på besök i Oslo för att prata om framtidens antidopningsarbete, till NRK på torsdagskvällen.

– Vi har ganska bra misstankar om vilka hackarna är. De är från Ryssland och är kända av västerländska myndigheter.

SVT Sport har tidigare rapporterat om att den ryska visselblåsaren Julia Stepanova, den tidigare dopningsavstängda 800-meterslöparen, som hjälpt till med avslöjandena av systematisk dopning i Ryssland, fruktar för sitt liv efter att någon hackat Wada-kontot där hennes adress ska finnas. Stepanova lever i dag på hemlig adress.

Oliver Niggli nämner också att flera visselblåsare fått sina mejl hackade, att de blir spionerade på i hemmet, och varit med om stöldförsök.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer