Matthias Rath och Totilas gör en efterlängtad start i EM. Foto: TT

Hästen skadad – stjärnduellen uteblir

Uppdaterad
Publicerad

Det mesta såg ut att handla om Charlotte Dujardins Valegro och Matthias Raths Totilas när de individuella medaljerna i dressyr ska delas ut på EM i Aachen. Men i sista stund stryks nu Totilas. ”Vi konstaterar en taktmässig oregelbundenhet i vänster bakben”, säger Tysklands chef d'equipe enligt tidningenridsport.se.

Efter nationstävlingen i veckan är det dags för Grand Prix Spécial och Kür i helgens dressyrtävlingar i tyska Aachen.

TV-tider och program hittar du här!

EM Aachen

Många såg nog allra mest fram emot duellen mellan Storbritanniens Charlotte Dujardin med sin Valegro, och tyske Matthias Rath med Totilas men nu blir det alltså ingen stjärnduell. Och det blir därmed inte heller någon repris på fjolårets fight, när de möttes i Aachen inför VM. Sedan skadade Totilas sig, och har inte ridit mästerskap på länge. Nu här hästen åter skada och tvingas avstå.

Tysklands chef d'equipe lämnade följande officiella uttalande enligt tidningenridsport.se:

– Vi har studerat filmen efter gårdagens ritt i Grand Prix. Vi konstaterar en taktmässig oregelbundenhet i vänster bakben. En första undersökning har inte gett någon klarhet i varifrån det kommer och det ska nu utredas grundligt. I det här läget har vi ingen förklaring till det oregelbundna rörelsemönstret. För att skydda hästen har ryttaren, den tyska tränaren, lag-veterinären och jag bestämt tillsammans att dra tillbaka Totilas från start.

”Bör vara ohotade”

SVT:s expert Gunilla Byström trodde inför att det skulle bli svårt för andra ekipage att slå sig in bland de två första. Men nu öppnas möjligheterna upp igen.

– De två bör vara i princip ohotade om guld och silver. Det ska verkligen hända någonting om de inte är etta och tvåa, sa Byström innan beskedet om Totilas kom.

Till lördagens Spécial, där de 30 bästa från nationstävlingen deltar, tog sig tre svenskar. Tinne Vilhelmson Silfvén med Don Auriello som slutade på tolfte plats, Patrik Kittel med Deja på 14:e och debutanten Emilie Nyreröd med Miata på 20:e. Det fjärde svenska ekipaget, Minna Telde med Santana, kom 41:a och tog sig inte vidare.

Byström förväntar sig att åtminstone Patrik Kittel och Tinne Vilhelmson Silfvén tar sig till söndagens Kür.

Kittel kommer med sin nya häst Deja som har varit framgångsrik under året och direkt vann sina första två tävlingar.

– Patrik har gått jättebra med sin nya. Även Tinne, säger Byström.

”Inte omöjligt”

En bronsmedalj skulle vara mycket stort för de svenska ryttarna, men Byström utesluter inte chansen.

– Allt kan hända. Jag skulle inte vara förvånad om de är bland de sju bästa. Det skulle vara jättehäftigt med medalj, men det är inte omöjligt.

Förutom Kittel och Vilhelmson Silfvén ingår Minna Telde med Santana och debutanten Emilie Nyreröd med Miata i den svenska truppen.

helgens tävlingar

Spécial, lördag

De 30 bästa från kvaltävlingen får delta.

Gunilla Byström: ”Det är ett fastställt program, där alla rider samma. Det är ett program med mycket övergångar, från passage till ökad trav. Det passar hästar som har lätt för växlingarna fram och tillbaka. Spécial rids inte så ofta, det är vanligt att man bara har nationstävling och kür.”

Kür, söndag

De 15 bästa från lördagens spécial deltar.

Gunilla Byström: ”Ett program som varje ryttare gör själv. Man kan jämföra med konståkning: man har ett antal fasta rörelser som ska ingå i programmet. Sedan sätter ryttaren själv ihop dem så att det passar hästen. Det är en teknisk del som bedöms, och en konstnärlig. Det gäller att lägga in alla rörelser så att man får en tillräckligt hög svårighetsgrad, och samtidigt så att det inte blir för svårt för ryttaren och hästen att genomföra.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EM Aachen

Mer i ämnet