Antonia Ramel på Brother de Jeu. Foto: TT

Sverige sexa i dressyrfinalen

Uppdaterad
Publicerad

Brother de Jeu stegrade sig i piaffen. Mycket värre kan det inte bli – helst inte i en OS-final.

När Antonia Ramel orkade prata om eländet var hon fortfarande rödögd av gråten.

Sverige kom sexa. Tyskland vann guldet i överlägsen stil.

– Det är en jättebesvikelse, säger Ramel.

Det är inget nytt under solen att idrott föder starka känslor. Några av dem vill ingen känna. Antonia Ramel har mött motgångar tidigare. Den här var den värsta i ett mästerskap.Därför tog hon god tid på sig att samla ihop sig innan hon mötte svenska medier.

– Jag behövde andas och det behöver jag fortfarande. Det här var tråkigt, säger hon.

Tokyo 2020

Som reserv för lagankaret Patrik Kittel, vars häst Well Done skadade sig i förra veckan, hade hon pressen på sig. Det började illa med låga procent i söndagens grand prix, det slutade än värre som första svenska ryttare i lagfinalen.

Chansen försvann direkt

Redan i första piaffen protesterade Brother de Jeu. Valacken reste sig som en stridshäst. Det får man absolut inte göra. Det gillar inte domarna. I och med det nya formatet – där samtliga resultat räknas – var det svenska lagets chans till en hygglig placering borta redan innan det var dags för Juliette Ramel och Therese Nilshagen.

– Jag tror att han blev väldigt rädd i grand prix, i piaffen, och kände nog igen sig lite i det. Jag fick ingen respons på mina hjälper. Jag försökte gå ur piaffen, men det gick inte i dag. Tyvärr, säger Antonia Ramel.

– Det är en jättebesvikelse därför att jag vet att det kostar jättemycket. Vi låg på 74 procent och så åker vi ned till 67. Det är något vi aldrig har legat på tidigare, inte ens sedan han debuterade i grand prix. Jag är väldigt besviken, fortsätter Ramel som stannade på 67,447 procent.

Vill ta revansch i EM

TT: Du skakade på huvudet efter piaffen. Var det en pina att rida resten av programmet?

– På ett sätt, ja. Jag vet ju vad vi kan. Piaffen är en av hans styrkor. Det är det vi till viss del tar poäng på.

I höst väntar EM i Hagen. Antonia Ramel hoppas att hennes svaga OS-debut inte kostar henne en plats i förbundskaptenen Bo Jenås nästa mästerskapslag.

– Jag ska bara hem nu och få ordning på vad det är med honom. Det här har inte hänt tidigare. Han såg en skugga första dagen, vi fick inte rätt på det och så har det blivit en osäkerhet hos honom – och självklart hos mig också, säger Antonia Ramel.

Lillasystern Juliette Ramel klarade sig bättre på Buriel.

75,714 procent visade att formen är god inför onsdagens individuella final. I den deltar även Nilshagen.

Tyskland tog guldet

Inför den sista gruppen i lagfinalen, där Nilshagen red på Dante Weltino, låg Sverige sjua av åtta lag.

Nilshagens 75,988 förde upp laget till sjätte plats.

Dorothee Schneider, Isabell Werth och Jessica von Bredow-Werndl red hem guldet åt tunga favoriten Tyskland.

USA knep silvret knappt före Storbritannien med Danmark som fyra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet