Jessica von Bredow-Werndl vann dressyrtävlingen Foto: TT

Tysk dominans – Kittel visade upp framtiden

Uppdaterad
Publicerad

Jessica von Bredow-Werndl tog två OS-guld och tre EM-guld inom loppet av någon månad.

Tyskan har tagit över som dressyrens främsta ryttare.

Det visade hon även i Friends arena. På Dalera vann hon GP-tävlingen i Topp 10 överlägset.

– Det var riktigt bra men det var en svår ritt, Dalera var verkligen taggad så det var inte så lätt inledningsvis. Men för varje rörelse blev hon mer och mer säker, så hon var super!, säger hon till SVT Sport.

Von Bredow-Werndl rev ned applåder efter uppvisningen i den internationella hästshowen. Domarna visade sin uppskattning och belönade henne med 83,435 procent.

Dalera som tillsammans med von Bredow-Werndl vann guld på både OS och EM gör här sin första inomhustävling för hösten. Världsettan hyllar publiken i nationalarenan och berättar att både hon och Dalera stortrivs att rida inför publiken.

– Jag älskar det verkligen och jag vet att hon älskar det lika mycket som jag gör, hon var uppspelt idag men jag känner att hon älskar att visa upp sig. Hon är en riktigt ”showwoman”, jag är oerhört nöjd och ser redan fram emot morgondagen, säger von Bredow Werndl till SVT Sport.

Inget annat ekipage var i närheten Von Bredow-Werndl, inte ens danskan Cathrine Dufour och Bohemian. De stannade på 79,196 som väntad tvåa.

Patrik Kittel fick 76,957 procent men det var framtiden han visade upp i Friends arena. Touchdown är bara åtta år, men en häst Kittel tror mycket på.

– En blivande mästerskapshäst. Det är en världshäst som jag kommer att ta medalj med, säger han.

Ljus framtid

Touchdown gick sin blott tredje grand prix och går från klarhet till klarhet.

– Den gick verkligen prickfritt genom programmet. Jag kan inte vara annat än supernöjd med honom i dag. Han är väldigt känslig, men samtidigt cool. Framtiden är verkligen ljus med honom, säger Patrik Kittel till TT.

Förbundskaptenen Bo Jenå håller med.

– Det är en ung häst, bara i början av sin karriär, men det ser riktigt lovande ut, säger han.

Procenten var inte långt från att ta tredjeplatsen, men finländaren Henri Ruoste och Kontestro var något vassare i domarnas ögon och fick 77,152 procent.

Tungt för Nilshagen

Landslagsryttaren Therese Nilshagen och hennes Dante hade en mindre lyckad dag. Hästen hade svårt att hålla fokus, stördes av en annan hästs gnäggande och procenten stannade på måttliga 75,587.

Jennie Larsson fick i all hast kliva in när tyska stjärnan Isabell Werth lämnade återbud.

På Zircoon Spring Flower fick hon 69,217.

Topp 10-dressyren avslutas under söndagen med küren, det fria programmet.

Se highlights från dressyren här!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.