Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson har beslutat om att vänta med att erkänna nya idrotter till 2019. Foto: Bildbyrån.

E-sportens inträde som idrott dröjer

Uppdaterad
Publicerad

E-sportens möjliga inträde som officiell idrott dröjer till 2019. Riksidrottsförbundet gick under tisdagen ut med att inga nya idrotter kommer bli godkända förrän om två år.

– Vi är förvånade och besvikna, säger Svenska e-sportförbundets ordförande Alexander Hallberg till TT.

Riksidrottsförbundet vill få tid till att fundera över vad som ska definieras som idrott och vill inte släppa in nya medlemmar i förbundet förrän vid RF-stämman 2019.

– Vi är 71 medlemsorganisationer, långt fler än i till exempel Danmark och Finland. Vi måste stanna till och fundera på ”vad är definitionen för att få vara med?”, säger RF:s ordförande Björn Eriksson till TT.

”Vill hjälpa RF”

Alexander Hallberg kommer – trots bakslaget – fortsätta att kämpa för att e-sporten ska bli en idrott och öppnar för ett samarbete kring definitionsarbetet.

– Vi vill hjälpa RF i arbetet med att omdefiniera idrotten. Det finns mycket som den reguljära idrottsrörelsen kan lära genom att se på hur e-sporten är organiserad. Jag hoppas att vi landar i en tydlig definition, som förhoppningsvis innefattar e-sport, säger Hallberg.

”Fråga om när e-sporten blir en idrott”

Hallberg känner däremot ingen oro över definitionsarbetet. Han tror att det är en tidsfråga innan e-sporten blir erkänd som en idrott.

– Om det skulle landa i att exkludera oss så tror jag att ett antal nuvarande medlemmar riskerar att uteslutas. Min bedömning är inte att det är en fråga om om, utan om när, vi blir sedda som en reguljär idrott, säger Alexander Hellberg.

Svenska bridgeförbundet och islandshästförbundet är två andra förbund som får vänta till 2019 för beslut om att bli erkända som idrotter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.