E-sportprofilen Emil ”HeatoN” Christensen startar gymnasieutbildningar om e-sport i Halmstad, Varberg, Kristianstad, Trollhättan och Nyköping. Foto: TT

Mästarnas Mästare-stjärnan startar egen gymnasieutbildning

E-sportprofilen Emil ”HeatoN” Christensen startar gymnasieutbildningar om e-sport på fem orter i landet.
– Han är en indikation som visar hur seriös utbildningen är, säger Lotta Nordeng, kommunikationsansvarig på LBS gymnasium.

Emil Christensen är en av landets mest kända Counter-strike-profiler och har genom sin medverkan i SVT-programmet Mästarnas Mästare blivit känd för den bredare publiken. Nu har han inlett ett samarbete med LBS gymnasium som kommer att starta e-sportutbildningar med start hösten 2017.

– E-sporten expanderar enormt och är en den mest utövade sporten i åldersgruppen 12-25 år i Sverige. Sedan är det ett bra framtidsval, även om man inte blir proffs. Det finns många kringtjänster, säger Lotta Nordeng, kommunikationsansvarig på LBS gymnasium.

Hur viktigt är samarbetet med Emil Christensen?

– Vi hade inte kunnat göra utbildningen utan den kompetensen som Emil har. Han är sakkunnig i frågan som både spelare och coach. Han är en indikation som visar hur seriös utbildningen är.

”Är som en idrottssatsning”

Utbildningen kommer att finnas i Halmstad, Varberg, Kristianstad, Trollhättan och Nyköping. Under det första läsåret kommer eleverna att testas innan tio elever får fortsätta e-sportinriktningen till årskurs två.

– Många är intresserade, men det är inte så många som vet vad det innebär att vara professionell.

Lotta Nordeng, kommunikationsansvarig på LBS gymnasium

Har ni mötts av kritik?

– Inte så mycket som man kan tro. Visst, om man inte förstår så kanske man tror att det handlar om att sitta och slappa vid datorn. Men utbildningen handlar mycket om mental och fysisk hälsa, kost, taktik, teori och etik. Då förstår man att det är som en idrottssatsning, säger Lotta Nordeng.

Den 6 april kommer Emil ”HeatoN” Christensen tillsammans med Counter-strike-profilen Tommy ”Potti” Ingemarsson till LBS i Varberg för att träffa fans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer