Ebba Andersson: ”Väldigt häftigt att det är ett OS-år”

Uppdaterad
Publicerad

Efter JVM-succén belönades hon med en plats till VM i Lahtis. Nu har Ebba Andersson på riktigt tagit steget fullt in i det svenska a-landslaget. Den 19-åriga skidtalangen ser nu fram emot att få gå ut gymnasiet, att sparras mot de bästa i landslaget – och OS i Peyonchang nästa år.
– Det skulle vara jättehäftigt om jag lyckas ta mig dit, säger Andersson till SVT Sport.

Junior-VM i Soldier Hollow slutade med ett guld och ett silver. Efter framgångarna i USA fick Ebba Andersson chansen på ”riktiga” VM – där tog hon en plats i det svenska stafettlaget.

”Höjdpunkterna är mina medaljer från JVM och VM-medaljen”

– Höjdpunkterna från förra säsongen är mina medaljer på JVM och VM-medaljen i stafett. VM som helhet var ju en väldigt bra erfarenhet för mig, jag är väldigt tacksam över att vara med där och uppleva ett stort mästerskap, säger Ebba Andersson till SVT Sport.

I veckan presenterade förbundskapten Rikard Grip den svenska a-landslagstruppen.

Bland namn som Stina Nilsson, Hanna Falk, Markus Hellner och Calle Halfvarsson fanns Ebba Anderssons namn med.

”Jätteglad att jag får chansen”

– Det var Ole Morten (Iversen) som ringde och berättade att jag hade en plats i a-laget, säger Andersson.

– Jag är jätteglad att jag får chansen.

Hade du det på känn?

– Det är så himla svårt att spekulera i. Men jag kände verkligen själv att om jag skulle bli erbjuden en plats så ville jag ta mig an den uppgiften med allt var det innebär att vara med i ett a-lag.

– Jag tror att jag kommer kunna utveckla många olika delar, både mina styrkor och svagheter. Vi är ju alla olika starka på olika delar, jag tror att vi kommer ha nytta av varandra, säger Andersson.

Tar studenten i vår

Hon menar att den egna utvecklingspotentialen är stor.

– Det är många bitar, jag är bara 19 år. Främst känner jag att jag är en bit efter den absoluta världseliten när det gäller de taktiska och tekniska bitarna.

Första lägret med landslaget är redan i början av maj, men under våren ska Andersson också hinna med de sista veckorna i skolan. I vår tar hon studenten från skidgymnasiet i Sollefteå.

– Jag tycker att det ska bli jätteroligt att få en chans att satsa fullt ut på skidåkningen, konstaterar hon.

”Väldigt häftigt att det är ett OS”

Och att hon får chansen i a-landslaget just nu, med OS i vinter, är extra speciellt.

– Det är väldigt häftigt att det är ett OS i år. Det skulle vara jättehäftigt om jag lyckades ta mig dit. Men det är många månader av träning som ska genomföras innan. Det gäller att fokusera på det jag kan göra här och nu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer